Віталій Коваль розповів про фінансування та регіональне замовлення закладів ФПО

Віталій Коваль розповів про фінансування та регіональне замовлення закладів ФПО

– Фінансове забезпечення підготовки фахівців у закладах фахової передвищої освіти (ФПО) державної форми з цього року передане на обласний бюджет. Відповідні норми передбачені Бюджетним кодексом України. Це стосується, зокрема, Черкаського державного бізнес-коледжу, Черкаського політехнічного технікуму, Черкаського комерційного технікуму, Черкаського художньо-технічного коледжу. Зауважу: згідно зі ст. 24 Закону України про держбюджет, визначено обов’язки органів влади обласного рівня щодо безпосередньо оплати послуг на підготовку фахівців у закладах ФПО. На сьогодні питання їхнього утримання в повному обсязі вирішене управлінням освіти і науки Черкаської ОДА. Зокрема, збільшено видатки на виплату заробітної плати, стипендій, матеріальне забезпечення студентів з числа дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування.

Інформація ж про виділення з Держбюджету для цих освітніх закладів 12 млн грн, озвучена одним із депутатів обласної ради, не відповідає дійсності. Утримання закладів здійснюється за рахунок освітньої субвенції в частині забезпечення видатків на здобуття повної загальної середньої освіти та дотації з державного бюджету на здійснення переданих із державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я.
Так, на утримання зазначених чотирьох державних закладів цьогоріч заплановано 60,7 млн грн. З них освітня субвенція – 10,3 млн грн, дотація з державного бюджету – 50,4 млн грн. Цими видатками в повному обсязі забезпечено виплату заробітної плати, стипендій, зокрема й соціальних, оплату спожитих енергоносіїв, харчування та матеріальне забезпечення студентів з числа дітей-сиріт.

Водночас неврегульованим на законодавчому рівні для згаданих вище закладів залишається поняття регіонального замовленняна підготовку фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня «молодший спеціаліст». Адже на сьогодні цей механізм ще не напрацьований. Відтак обласні державні адміністрації не мають повноважень з його формування. Як тільки його розроблять на законодавчому рівні, відповідальні структури візьмуться за його втілення.
Інформують в прес-службі Черкаської міської ради.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x