У Черкаському національному обговорили добу Коліївщини

У Черкаському національному обговорили добу Коліївщини

У Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького відбулася Всеукраїнська наукова конференція «Коліївщина 1768–1769 років. Козацько-гайдамацьке повстання на Правобережній Україні: історичні реалії та національна пам’ять». Ініціювали захід науковці ННІ історії і філософії. «Нова Доба» дізналася про це із прес-служби Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Участь у конференції взяли представники Інституту історії України НАН України, Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. Грушевського НАН України, Ніжинського державного університету ім. М. Гоголя, Черкаського крайового товариства українського козацтва.

Відкрив засідання доктор історичних наук, професор, проректор із наукової, інноваційної та міжнародної діяльності ЧНУ ім. Б. Хмельницького Сергій Корновенко, який відзначив, що тема дослідження Коліївщини має непересічне значення в історії України: «Приємно, що участь у заході взяли не тільки історики, краєзнавці, а й літературознавці, адже сьогодні ми говоримо про конструктивний діалог як між істориками, так і між фахівцями з різних галузей. На мою думку, ми маємо дивитися на явище Коліївщини з точки зору українізму та академічності. Також нам варто створювати адекватну модель тогочасних подій, яка буде відповідати дійсності».

Директор ННІ історії й філософії ЧНУ ім. Б. Хмельницького, доктор історичних наук, професор Наталія Земзюліна наголосила, що обговорення подій Коліївщини спонукає до осмислення, а якщо потрібно, то й переосмислення складної й водночас героїчної сторінки історії.

Модератор заходу доктор історичних наук, професор Анатолій Чабан створив невимушену атмосферу спілкування з насиченими академічними дискусіями. Науковці обмінювалися думками з найбільш дискусійних питань, пов’язаних із дослідженнями Коліївщини в сучасній українській та зарубіжній історичні науці. Робота конференції розпочалася з доповіді доктора історичних наук, головного наукового співробітника Інституту історії України НАН України, директора НДІ Козацтва Тараса Чухліба. Він акцентував увагу на проблемі різного відображення подій Коліївщини в історичній пам’яті її учасників.

Продовжив дискусію щодо національних міфів, пов’язаних із Коліївщиною, доктор історичних наук, професор Юрій Присяжнюк. Окремі аспекти релігійних мотивів повстання розглянула кандидат історичних наук, старший науковий співробітник відділу історії України середніх віків і раннього нового часу Інституту історії України НАН України Олена Дзюба та головний редактор газети «Культура і життя», знаний дослідник Коліївщини Євген Букет. Кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. Грушевського НАН України Іван Синяк звернув увагу на нові джерела в дослідженні гайдамацьких повстань цього періоду, а доктор історичних наук, професор Ніжинського державного університету ім. М. Гоголя, заступник директора НДІ Козацтва Євген Луняк розповів про погляди французьких сучасників на події Коліївщини. Професор Анатолій Морозов звернув увагу на нові трактування соціально-економічних передумов Коліївщини. На завершення відбулася презентація нових видань, пов’язаних з історією козацтва та гайдамаччини.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x