Черкаський національний перший в Україні співпрацює із Університетом Осло

Черкаський національний перший в Україні співпрацює із Університетом Осло

Досвід найбільшого і найпрестижнішого закладу вищої освіти Норвегії із двохсотрічною історією – Університету Осло – вивчав під час робочої поїздки ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександр Черевко. Черкаський національний університет став першим українським вишем, який розпочав співпрацю з Університетом Осло. Про це «Новій Добі» стало відомо з прес-служби навчального закладу.

Під час зустрічі з представниками Університету Осло – проректором з досліджень та інтернаціоналізації пані Ase Gornitzka, старшим радником Офісу міжнародних зв’язків та підтримки досліджень пані Solveig Aas, професором кафедри літератури, досліджень місцевості та європейських мов, паном Geir Flikke Олександр Черевко презентував Черкаський національний університет. Особливу зацікавленість викликав проект «На шляху до Міклагарда», започаткований в ЧНУ. В його основу лягли дослідження шляхів вікінгів. Один із шляхів проходив через край, який на Півночі називали Гардарикі («країна міст»), а на Півдні – Русь. Метою подорожувальників був Міклагард – Константинополь, столиця однієї з найбагатших імперій у цій частині світу. Давній шлях увійшов до історії як «шлях із варяг у греки». На ньому залишилося чимало пам’яток тих часів, які нині розшукують археологи, зокрема, й на Черкащині.

Олександр Черевко передав норвезьким колегам брошуру, де викладені дослідження «варязької сторінки» Черкащини. Вона виявилася надзвичайно цікавою для норвезьких науковців, які постійно вивчають цю тему. Крім того, Університет Осло облаштував і утримує Музей кораблів вікінгів у столиці Норвегії. Ректору Черкаського національного провели екскурсію відомим у всьому світі Музеєм. Представники університетів також домовилися співпрацювати в цьому напрямі.

Норвежців зацікавила також інформація про наукові школи черкаських професорів Андрія Гусака та Бориса Мінаєва. У межах розвитку співпраці йшлося про відвідання норвезькими колегами Черкаського національного.

Олександр Черевко ознайомився також із принципами, на яких вибудовується наукова робота в провідному європейському закладі вищої освіти. Він переконаний, що досвід роботи Університету Осло, єдиного норвезького науково-дослідницького університету світового класу, є надзвичайно корисним для Черкаського національного.

– Продуктивним є підхід до наукових інтересів співробітників Університету Осло, – поділився враженнями Олександр Володимирович. – Він полягає у формулі – від науковців до керівництва. Тобто, якщо якась тема цікавить науковців і її активно досліджують, вона матиме підтримку з боку керівництва кафедри, ректора.

Олександр Черевко висловлює щиру вдячність Посольству України в Норвегії та особисто Надзвичайному і Повноважному Послу України в Королівстві Норвегія Вячеславу Яцюку за підтримку та організацію візиту до Університету Осло та за сприяння в співпраці з норвезькими колегами. Вагому підтримку в налагодженні міжнародних зв’язків надав також голова Наглядової Ради університету, Президент України Віктор Ющенко (2005-2010 р.р.).

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x