Керівництво Уманщини провело виїзну нараду

Керівництво Уманщини провело виїзну нараду

8 червня 2018 року за ініціативи голови Уманської районної ради Оксани Супрунець та голови районної державної адміністрації Євгенія Данченка в Городницькому будинку культури проведено виїзну нараду з очільниками територіальних громад Уманщини. У колі обговорених питань – стан соціально-економічного розвитку населених пунктів району; виконання сільських і селищного бюджетів за 5 місяців 2018 року; хід впровадження медичної реформи на території Уманського району та інші. Про це повідомляє прес-служба Черкаської обласної ради.

Аби на власні очі побачити, які досягнення і проблеми мають сільські громади, спочатку учасники наради відвідали села Ятранівка, Шарин, Ладижинка, Текуча та Городниця, де ознайомились із станом забезпечення життєдіяльності закладів соціальної сфери, благоустрою сільських територій, роботою закладів торгівлі тощо.

Проведено виїзну нараду з очільниками територіальних громад Уманщини Першим пунктом відвідування стало село Ятранівка, а конкретніше – пейнтбольний клуб, що знаходиться в адміністративних межах Ятранівської сільської ради за 5 км від м.Умань. Це місце є досить популярним серед любителів активного відпочинку, особливо, коли в школярів Уманщини розпочинаються канікули. Адже тут можна пограти в пейнтбол, лазертаг (лазерні війни, пейнтбол без болю), настільний теніс, волейбол, покататися на квадроциклах, поплавати в басейні тощо.

Приємно вражені побаченим, делегація разом із Ятранівським сільським головою Сергієм Потапенком, який є наймолодшим серед очільників громад Уманщини, відвідала місцеву школу, Будинок культури, бібліотеку, фельдшерсько-акушерський пункт, ДНЗ «Росинка», побували у сільській раді. Усі переконалися, що тут відчутні позитивні зміни у розвитку соціальної сфери, покращення інфраструктури села, облаштування території. За словами очільника цієї громади, торік із сільського бюджету використано 50 тис. грн. на ремонт Будинку культури та 15 тис. грн. на реконструкцію вуличного освітлення. У нинішньому році за кошти сільського бюджету продовжується ремонт Будинку культури, планується будівництво водогону та ремонт приміщення ФАПу. Загалом, за 5 місяців 2018 року до Ятранівського сільського бюджету мобілізовано 1040,9 тис. грн., що становить 131,7 відсотка до затвердженого показника.

Проведено виїзну нараду з очільниками територіальних громад Уманщини Другим пунктом відвідування стало село Шарин. Спочатку сільський голова Зінаїда Мельник разом з усіма учасниками наради поклали квіти до могили Володимира Рижака – випускника Шаринської школи, патріота України, бійця 6-го батальйону патрульної служби міліції особливого призначення «Шахтарськ», який загинув під час проведення антитерористичної операції на Сході України.

Указом Президента України № 873/2014 від 14 листопада 2014 року «За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі» він нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

Потім ознайомилися із роботою закладів, що працюють на території села. Очільник громади Зінаїда Мельник відзначила, що в минулому році за кошти сільського бюджету в селі проведено швидкісний Інтернет; відремонтовано дорогу на вул. Центральна та на вул. Лебедина – 56 тис. грн.; встановлено паркан біля кладовища на суму 74 тис. грн.

Проведено виїзну нараду з очільниками територіальних громад Уманщини За словами Зінаїди Миколаївни, за 5 місяців 2018 року до сільського бюджету мобілізовано 1179 тис. грн., що становить 199,5 відсотків до затвердженого плану на період. За її словами, основними платежами до сільського бюджету були: акцизний податок (77,8 відсотка від загального обсягу власних доходів загального фонду); орендна плата за землю з юридичних осіб (13,4 відсотка); єдиний податок з сільськогосподарських товаровиробників (5,7 відсотка). У планах роботи Шаринської сільської ради на 2018 рік – продовження поточного ремонту доріг, облаштування Алеї Слави героїв АТО.

У Ладижинці делегація посадовців відвідала, насамперед, новозбудовану Свято-Миколаївську церкву. Гостей привітно зустрів протоієрей Василій Копитчак. Він повідомив, що храм збудований за сприяння уродженця цього села, єпископа Ніжинського і Прилуцького Іринея (Семка Валентина Анатолійовича).

Далі учасники наради побували у Ладижинській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів, яка в 2018 році стала опорною. Тут навчається 230 учнів із 6 населених пунктів. Двома шкільними автобусами їх щодня підвозять із Городниці, Фурманки, Ропотухи, Шарина, Рижавки. Присутні оглянули шкільні кабінети, зокрема, сучасний кабінет математики з інтерактивною дошкою, їдальню, капітально відремонтовану за рахунок коштів субвенції із сільського бюджету спортивну залу.

Оглянули і дитячий садок «Зірочка», дитячу музичну школу, музей історії села, місцеве комунальне підприємство, що є одним із кращих у районі.

Проведено виїзну нараду з очільниками територіальних громад Уманщини У спілкуванні із сільським головою Сергієм Цоколенком усі дізналися, що за 5 місяців 2018 року до сільського бюджету надійшло 5014,3 тис. грн., що становить 139,8 відсотків до запланованого показника. За його словами, основним джерелом доходів до бюджету є акцизний податок. Торік за кошти сільського бюджету тут відремонтовано дороги на вул. Шкільна та пров. Козацький, а на вул. Польова змонтовано вуличне освітлення протяжністю 1,2 км; проведено капітальний ремонт ДНЗ; перекрито покрівлю в приміщенні амбулаторії ЗПСМ; відремонтовано внутрішні туалети в місцевій загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів; встановлено дитячий спортивний майданчик.

Очільник громади також відзначив, що Ладижинське комунальне підприємство забезпечує село водопровідною водою, розширює мережу водопостачання, займається благоустроєм території, надає різноманітні побутові послуги населенню.
За хімічними властивостями питна вода з артезіанської свердловини в Ладижинці відповідає усім санітарно-гігієнічним нормам.

З особливим зацікавленням всі учасники виїзної наради відвідали в Ладижинці і хлібопекарню ТОВ «АГРОСС – М», збудовану за сучасними технологіями за рахунок іноземних інвестицій. З процесом випікання хлібу всіх охочих особисто ознайомив директор підприємства Раміз Абдінов.

В громаді окреслені плани роботи й з усього видно, що село розвивається.

Проведено виїзну нараду з очільниками територіальних громад Уманщини Далі у Текучій делегація посадовців відвідала загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів, ДНЗ «Росинка», фельдшерсько-акушерський пункт, Будинок культури, бібліотеку, сільську раду. У цьому населеному пункті, де зареєстровано 1040 жителів, уже розпочато роботи з облаштування села, але ще багато належить зробити, аби цей населений пункт мав належний вигляд. За словами очільника громади Сергія Грома, за 5 місяців 2018 року до сільського бюджету надійшло 806,1 тис. грн., що становить 107,3 відсотка до запланованого показника.

У цьогорічних планах роботи сільської ради – ремонт даху в приміщенні Будинку культури та ДНЗ «Росинка», облаштування центральної частини населеного пункту.

Завершальним пунктом відвідування стало село Городниця. Із 2010 року очолює громаду Сергій Якименко. Тут ремонтуються дороги, облаштовуються сільські території, повністю відновлено вуличне освітлення, виконано ремонтні роботи біля обеліску Слави, виготовлено проектно-кошторисну документацію на заміну покрівлі в приміщенні адмінбудинку. Також у селі збудовано церкву за спонсорської підтримки керівника місцевого сільгосппідприємства «Новий Світ – Агро», депутата районної ради Віктора Шилюка, освячення якої відбудеться вже восени нинішнього року.

Усі присутні на власні очі переконалися, що гарні умови створено для навчання учнів у місцевій школі та для виховання дітей у дитячій дошкільній установі «Малятко».

За 5 місяців 2018 року до сільського бюджету надійшло 658 тис. грн., що становить 120,5 відсотка до запланованого показника.

Далі в Городницькому будинку культури відбулося обговорення запланованих питань.

Звертаючись до присутніх, голова районної ради Оксана Супрунець, відзначила, що всі на власні очі мали можливість побачити і досягнення, і проблеми відвіданих сьогодні громад. Це повинно стати порівняльним майданчиком для ваших планів роботи на майбутнє.

Вона також підкреслила, що у тих територіальних громадах, де є лад і порозуміння, ефективно вирішуються всі актуальні питання, пов’язані із забезпеченням належного добробуту людей – удосконалюється матеріально-технічна база соціальних об’єктів, ремонтуються дороги, освітлюються вулиці, належно контролюється стан громадської безпеки тощо.

Завершилась нарада розглядом питання про стан впровадження медичної реформи на території Уманського району, про що доповідав головний лікар КЗ «Уманський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Олександр Новаківський.

Підбиваючи підсумки, Оксана Анатоліївна наголосила, що такі кущові наради відбудуться й в інших населених пунктах району. Адже вони корисні тим, що дають можливість сформувати загальну картину життєдіяльності кожної територіальної громади та дозволяють їх очільникам обмінюватися досвідом роботи.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x