Екзотика з власного саду. Український ківі

Екзотика з власного саду. Український ківі

Смачними диковинками, що можна виростити на власному подвір’ї, цікавиться чимало господинь та господарів. Кореспонденти «Нової Доби» віднайшли господиню на Черкащині, яка вже кілька років вирощує у своєму садку екзотичні й цілющі рослини.

Ківі може рости і в Україні
– Маленьким, зеленим і не «волохатим» диво-фруктом мене пригостила онучка. Хтось із її однокласників приніс на шкільне свято врожаю. Тож екзотичний плід куштували всі, а онуці моїй так сподобалося, що вона і для мене прихопила. Це «українське ківі» вирішили ми тоді виростити і на своєму подвір’ї. В Інтернеті дізналися назву і як доглядати за цією ліаною, – розповідає пані Галина з села Геронимівка.
Актинідія цілюща деревовидна ліана. Плодоносить кисло-солодкими ягодами, з ніжною м’якоттю, багатими на вітамін С (його більше ніж у смородині й лимоні). Також вони містять специфічний ензим, що діє на організм людини аналогічно ферменту папаїну. Він стимулює розщеплення та засвоєння білків в організмі людини. Та й сама рослина морозостійка, не вибаглива, не боїться шкідників.
– Єдине, чого боїться актинідія – котів: вони полюбляють обгризати її молоді пагони, а інколи навіть корені. Мабуть, нутром відчувають, що в цій ліані багато корисного, – сміється Галина Іванівна.
Квіти актинідії (ківі)
Екзотика з власного саду. Український ківі

Зокрема, містить ліана речовини, що діють на центральну нервову систему (алкалоїди) – чим не вілеріана? Навряд чи наших котиків цікавлять інші компоненти актинідії – аскорбінова кислота, органічні кислоти, цукри, пектини й дубильні речовини, вітамін Р, каротин, що містять плоди. А от нам вони корисні: можуть вилікувати навіть від цинги. Також це дієвий протигельмінтний засіб, що також зупиняє кров, знімає біль, корисний при бронхіальній астмі та кашлюку.
– Плоди цінні у будь-яко­му вигляді. Ми їх здебільшого вживаємо сирими. Також пробували сушити і заморожувати, – ділиться господиня, – можна з них і компот варити, і варення, і мармелад, навіть вино.
Та чи не найціннішими ліками є «сире варення» – плоди, перетерті з цукром. По-перше, там зберігається весь запас вітаміну С. По-друге, це чудовий засіб від закрепів. (Тому не рекомендують давати дітям варення у надмірній кількості – 1–2 ч. л. на день). Від серцевих хвороб «ківі» застосовують як валеріану, та діє він м’якше.
– Краса також лікує, – усміхається пані Галина, – у цьому вже переконалася. Квітуча ліана наповнює сад приємним ароматом, схожим до того, як пахне садовий жасмин. Восени листя її забарвлюється в яскраві жовті, рожеві, червоні кольори.

Екзотика з власного саду. Український ківі


Лікувальний настій
Самотужки з актинідії можна приготувати засіб для лікування від кровотеч, атонії кишківника, гіпо- та авітамінозу, захворювань суглобів.
Для цього візьміть 1 ст. л. сушених плодів на 1 скл. води, кип’ятіть на слабкому вогні 10 хв, настоюйте
1 годину. Пийте 50–100 мл тричі на добу за 30 хв до їди.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x