Народні методи боротьби з попелицею

Народні методи боротьби з попелицею

Попелицю вважають одним із найзлісніших шкідників. На наших ділянках є багато її видів, і всі вони надзвичайно небезпечні для городніх рослин.
Листова попелиця швидко послаблює молоді рослини, висмоктуючи їхній сік. Одночасно вона виділяє ще й отруту, через яку листя скручується, деформується і відмирає, пагони зупиняються в рості, верхівки викривляються. Солодкі виділення-відходи забруднюють листяну поверхню, порушують нормальну життєдіяльність рослин.
До того ж, через слину попелиця здатна заражати рослини шкідливими вірусами, що може призвести до великих ушкоджень. Коли колонії попелиці стають занадто великими, листя й молоді пагони зсихають і гинуть. Найбільшу шкоду попелиця наносить молодим саджанцям плодових дерев.
Боротися з попелицею надзвичайно складно: розмножується вона стрімко і безупинно. Тому намагайтеся позбутися її швидше, ніж вона позбавить нас урожаю.
Мильні промивання й обприскування – другий (після звичайного змивання попелиці з рослин струменем води) нескладний метод боротьби. Він не вимагає особливих витрат і зусиль: вода в будь-якому господарстві є, а господарське мило не складно натерти на тертці.
Рецепти:
* 300 г господарського мила на 10 л води. Можна замінити рідким милом, тоді необхідно всього
125 мл на 10 літрів води.
* 100 г дьогтьового мила розвести в 10 л вoди.
* 250–300 г попелу кип’ятити в 10 л води 30 хв. Перед обприскуванням можна додати 40 г мила, а можна промивати рослини і просто попельним розчином.
Незважаючи на те, що рослинні настої та відвари не є хімікатами, не випускайте з уваги те, що вони у сильних концентраціях можуть викликати опіки у рослин; можуть бути небезпечними не тільки для попелиці, але й для інших комах; принаймні деякі з них отрутні для людини.
А ось найбільш вдалі рецепти рослинних настоїв від попелиці, що мають попит у городників:
* 30–35 г подрібнених головок ріпчастої цибулі (можна додати й цибульної лушпайки) настояти в 1 литрі води 5 годин. Додати 4–5 г господарського мила. Процідити. Довести об’єм настою до 1 літра.
* 200 г подрібнених головок часнику настоювати 4–5 діб в 1 л вoди під кришкою. Застосовувати в концентрації 25 мл настою на 10 літрів води.
* 100 г сухої трави і суцвіть ромашки аптечної настоювати 12 год. в 1 л води. Обприскувати в концентрації 1:3 із додаванням мила з розрахунку 4 г на 1 л розчину.
* 400 г листя і 200 г коренів квітучих кульбаб настоювати 3–4 години на 10 литрів води.
* 1 кг хвої сосни звичайної настоювати протягом 7 діб в 4 л води. Перемішувати раз на добу. Обприскувати в концентрації 1:1.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x