Час поливати городину

Час поливати городину

Літо – той період, коли городнику відпочивати ніколи. Здається, ледве управилися з садінням – прийшла пора боротися з бур’янами. Ледь-ледь, вдалося стримати першу хвилю атаки комашні і хвороб, як от на тобі – нова напасть. Спека. Без води не зможе вижити жодна рослина. Тому, щоб всі попередні старання не пропали, варто зайнятися поливом. А робити це треба правильно. Тож, саме час згадати все, що стоується цього виду агроробіт.

Способи поливу на сьогоднішній день існують різні, але вибір того або іншого варіанта кожний робить, виходячи зі своїх потреб і можливостей. Поняття «правильно поливати» насправді відносне, тому що головна мета – не дотриматися якогось певного методу, а своєчасно забезпечити рослини необхідною кількістю вологи.

Полив за допомогою шланга. Найпростіший, але найгірший спосіб для самих рослин. Напор зі шланга може розмивати грунт, оголюючи коріння рослин і змиваючи добрива. Крім того, під час такого способу нерідко на поверхні утворюється ґрунтова кірка, що не дозволяє волозі проникати до кореня. Також при такому поливі особливу увагу варто звертати на температуру води. Вона повинна відповідати температурі повітря.

Дощування. Цей спосіб передбачає розбризкування води на дрібні краплі, що нагадують дощ. При цьому вода рівномірно розподіляється по поверхні ґрунту. Здавалося б, спосіб простий. Що ще потрібно? Але справа в тому, що далеко не кожній рослині подобається, коли вода потрапляє на листя. Є деякі, яким волога повинна надходити виключно під корінь.

Крапельний полив. Цей спосіб належить до сучасних способів правильного поливу городу. Спосіб передбачає поступову подачу води, яка повільно проникає в ґрунт, при цьому розчиняються необхідні добрива, що створює живильне середовище для кореневої системи рослин. На сьогоднішній день кожен охочий може зібрати систему крапельного поливу на своєму городі. Її можна оснастити й автоматикою, яка залежно від вологості ґрунту буде вмикати/вимикати подачу води. За допомогою крапельного шланга вода надходить безпосередньо до кореневої системи рослин. Це величезний плюс, адже крім економії води вона ще й надходить саме в те місце, куди необхідно.

Точковий полив. Спосіб передбачає закопування безпосередньо біля однієї рослини перевернутої пляшки, в якої відрізається або просто надрізається дно для наповнення водою зі шланга. Пробка на пляшці залишається і буквально в декількох сантиметрах від горлечка робиться отвір. Залежно від типу ґрунту він буде різним. Так, для жирних суглинків отвір має бути близько 1,4 мм, для піщаних і супіщаних грунтів – 1 мм, для важкої глинистої землі – 1,5 мм.

Який би спосіб поливу ви не обрали, варто звернути увагу і на деякі особливості самого процесу та його результату.
Правильно поливати грядки або рано вранці, або ввечері, бо вдень в жарку погоду листя рослин отримують просто опік. Плюс до всього вода в денний час досить швидко випаровується і від поливу буде мало користі, рослини отримають мало вологи.
Залежно від типу ґрунту потрібна різна періодичність поливів. Так, для піщаних ґрунтів поливи повинні бути частими, але малими за обсягами. На суглинках поливати треба хоч і рідше, але не багато. Якщо ґрунт пересиха, то поливати потрібно кілька разів (2-3) у міру того, як всмоктується вода.
Рослини потрібно поливати регулярно, але помірною кількістю води. При жаркій погоді їм необхідно трохи більше вологи або поливи повинні відбуватися частіше. Але при цьому слід уникати застою води в ґрунті. В іншому випадку велика ймовірність виникнення різних захворювань.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x