Проганяємо мурах із саду

Проганяємо мурах із саду

Особливість садових мурашок у тому, що вони створюють свої оселі під кущами культурних рослин. Вони полюбляють смакувати полуницею, смородиною, сливами, яблуками, грушами. Крім того, прокладаючи свої тунелі під землею, комахи пригнічують нещодавно висаджені рослини. Найбільша ж шкода, якої завдають садові мурахи, – це розведення попелиці. Ця дрібна комашня в процесі життєдіяльності виділяє солодкий сік, який мурахи вживають у їжу. Тому вони не тільки оберігають і піклуються про попелицю, але й сприяють розмноженню цього шкідника. Також мурахи сприяють ще й розмноженню листоблішок, червців і деяких видів гусені. Самі ж комахи харчуються дрібним насінням, не відмовляються від фруктів і ягід. Особливо до вподоби мурахам садова суниця. Також вони сприяють збільшенню бур’янистих рослин на ділянці, тому що складують під землею запаси насіння.

Основні методи боротьби з мурахами на садовій ділянці пов’язані зі знищенням самих комах та попелиці, яка є кормовою базою шкідників. Позбутися від мурашок допоможуть спеціалізовані препарати у вигляді порошків, гелів та розчинів отрутохімікатів. Але не варто відразу вдаватися до найрадикальніших засобів. Народні засоби діють значно гуманніше як до самих мурах, так і до рослин. Крім того, натуральні засоби допомагають уникнути зайвих жертв і попередити загибель інших істот, які випадково спробували отруту.

Найгуманнішим способом позбавлення від садових мурашок є застосування рослин, що відлякують шкідників. В основному до цих культур зараховують ароматні трави і прянощі: пижмо, гірчицю, петрушку і бадилля томатів. Так, щоб поруч зі смородиною не оселилися мурахи, розкладіть квіти пижма. Їхній аромат відлякає непроханих сусідів.

Добре показав себе засіб, приготований із використанням висушених частин рослини. Для нього візьміть 0,8 кг сухих гілок пижма, залийте 10 л води і настоюйте два дні. Потім проваріть настій півгодини, процідіть і долийте стільки ж холодної води. Додайте 50 г господарського мила. Отриманим засобом обробіть місця скупчення мурах. Приготувати такий відвар можна й зі свіжих частин рослин. У цьому випадку на вказану кількість води візьміть 2 кг пижма. Допоможе відлякати шкідників і жива рослина. Для цього посадіть пижмо біля улюблених культур, що страждають від мурах.

Врятувати сад від мурах допоможе звичайна суха гірчиця. Щоб позбутися мурашок, посипте місця їх скупчення і пересування товстим шаром гірчичного порошку. Він потрапляє в дихальця комах і надовго відбиває бажання бігати по ваших рослинах. На жаль, засіб діє лише до наступного дощу.
Впоратися з навалою садових мурашок допомагає відвар із бадилля помідорів. Для його приготування беруть 4 кг подрібнених частин рослини, заливають 10 літрами води і настоюють 4 години. Настій проварюють півгодини на невеликому вогні, охолоджують і проціджують. Перед використанням розводять в пропорціях 1:4.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x