Чигиринщина потерпає від погодних аномалій

Чигиринщина потерпає від погодних аномалій

Із випаданням дощів, підвищенням температури вночі та відносної вологості повітря, агрометеорологічна ситуація в області змінилась. Здебільшого вона покращилась, в районах південного сходу області, де дощу випало обмаль – лише пом’якшилась. Інформують в Черкаському обласному центрі з гідрометеорології.

Так, на більшості площ рясні дощі сприятливо вплинули на вже сформований врожай та дещо скоротили площу із засухою, що розпочалася у попередній декаді на півдні та сході області від 30 % до 25 %. При цьому, якщо вона припинилась на північному сході та південному заході області, навпаки поглибилась на південному сході.
При цьому, якщо в Україні найбільше страждають Запорізька область і деякі райони Херсонської, на Черкащині – Чигиринщина. Саме ця частина області відчутно різниться від решти площ території області, як за кількістю опадів, яка є найменшою, так і по кількості днів із посушливими явищами, яка є найбільшою. Так, опадів з початку вегетаційного періоду там випало в 2-3 рази менше від решти площ, з початку літа – в 2-5 раз менше. Та й днів зі спекою +30° і вище там найбільше – 6, що вдвічі більше норми та при тому, що в окремих районах такої високої температури ще не було. Як наслідок надмірностей – дуже сильна засуха. Вологозапаси ґрунту там практично вичерпані під ранніми хлібами, а під пізніми (кукурудзою, соняшником) знизились до недостатніх значень. І навіть 10 мм дощу, який випав у Чигирині вчора, суттєво не покращив ситуацію.
Тому, у ранніх зернових можлива підвищена щуплість зерна, у пізніх, в яких розпочався критичний період розвитку до вологи, спостерігається денне в’янення рослин, слабкий приріст вегетативної маси, а все це передумови для зниження врожаю.
Навпаки, на окремих площах північного сходу, де спостерігалися локальні сильні дощі, а загальна кількість опадів з початку колосіння озимих хлібів вже перевищила 100 мм, створилися умови для «стікання» зерна.
За таких умов на рекордний вже сформований врожай ранніх хлібів в області розраховувати не слід, проте він очікується в межах середнього за останні 5 років.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x