У заповіднику «Трипільська культура» відзначили магічне свято Купайла

У заповіднику «Трипільська культура» відзначили магічне свято Купайла

У селі Легедзине, що на Тальнівщині, у день літнього сонцестояння відзначили свято Купайла. Ініціатором та організатором свята вже восьмий рік поспіль є державний історико-культурний заповідник «Трипільська культура». Про це повідомляє прес-служба ЧНУ.

На запрошення директора заповідника, члена Наглядової ради Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Владислава Чабанюка на святі побував і ректор університету Олександр Черевко. Він поділився враженнями від побаченого:

— Цьогоріч родзинкою свята став допрем’єрний показ довгоочікуваного фільму «Чорний козак» виробництва народної кіностудії «Мальва», — розповів він. — Уперше на музейних площадках України було презентовано унікальний експонат із приватної колекції Олексія Шереметьєва — печатка гетьмана Богдана Хмельницького. А ще гостям була представлена картина «Козак Мамай» з національного центру народної культури «Музей Івана Гончара». Яскраві враження залишили майстер-класи, співи і танці на тлі чудової природи, огорнутої легендами тисячолітньої історії — від трипільської доби і до сьогодення.

Олександр Черевко, який ще на посаді голови Черкаської облдержадміністрації у 2008 році сприяв будівництву музею «Трипільська культура», відзначив, що музей сьогодні є окрасою краю і цілком виконує свою місію популяризації його історико-культурної спадщини. Нині науковці та студенти Черкаського національного університету активно долучаються і до розкопок, і до дослідження найбільшої землеробської культури Європи. Нещодавно університет ініціював внесення пам’яток трипільської культури до переліку об’єктів культурної спадщини ЮНЕСКО. Опікується цим питанням створений в університеті Центр дослідження трипільської культури.

— Ми спільними зусиллями робимо гарну справу, якою пишатимуться і майбутні покоління! — переконаний Олександр Володимирович.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x