Геннадій Бобов допоміг громаді на Тальнівщині

Геннадій Бобов допоміг громаді на Тальнівщині

Мальовниче село Білашки, що на Тальнівщині, має давню історію. Його назва походить від давнього терміну «сухе місце серед боліт». Існує також кілька легенд про походження назви села: перша – буцімто так називали козака-засновника села Білаш чи Білий; друга – через великі поклади в цій місцевості білої глини.

Розташоване село за вісім кілометрів від районного центру – міста Тального, на річці Балашці. Перша згадка про село датована 1649 роком. У XIX столітті це було одне з найбільших сіл Уманського повіту, тут проживало трохи менше двох тисяч осіб. Після Жовтневої революції, голодомору 1932-1933 років, Другої світової війни населення села катастрофічно зменшилось. У повоєнні роки життя стабілізувалось, станом на 1971 рік у селі мешкало 1299 чоловік.
Нині на землях Білашківської сільської ради розміщено 2 населених пункти – села Білашки та Левада, працює сільськогосподарське підприємство СТОВ «Промінь АА», діють загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів, дошкільний навчальний заклад «Вишенька», фельдшерсько-акушерський пункт, Будинок культури, бібліотека, відділення зв’язку та філія Ощадбанку. В обох населених пунктах проживає 1 039 осіб.

Протягом останнього десятиліття населення наших сіл залишається сталим, проте кількість діток збільшилась і досягла 167 осіб віком до 14 років. Це тішить і дає надію, адже статистика в інших сільських населених пунктах зворотна. Звичайно, для нас, медиків, збільшується навантаження та відповідальність за проведену роботу. Зазначу, що лише у 2017 році було здійснено та зареєстровано 5 762 відвідування ФАПу жителями сіл Левада та Білашки, а також 1 354 відвідування пацієнтів медпрацівником удома.

Цього року виповниться 20-річчя моєї роботи в ФАПі, у своєму рідному селі. Робота мені подобається, люблю своїх односельчан, стараюсь зробити все можливе, щоб вони мали гарний стан здоров’я і чудовий настрій. Молодша медична сестра Оксана Анатоліївна Брайченко – це досвідчений спеціаліст, тому спільно ми добре виконуємо свою справу.

Приміщення, де розташований ФАП, було побудовано в 1967 році місцевим колгоспом «Будівник комунізму». До сімдесятих років минулого століття в цьому приміщенні працював пологовий будинок. Довгий час приміщення використовували, проте не ремонтували, і лише завдяки сільському голові Любові Степанівні Чмизі та сільським депутатам було виділено кошти із місцевого бюджету на ремонт приміщення в 2017-2018 роках.

Приємно дивитись, що нині облаштовано сучасний паркан, зроблено електроопалення, водопостачання та водовідведення, проведено внутрішні оздоблювальні роботи, замінено дах. Проте на все необхідне не вистачає коштів, і насамперед – на елементарне медобладнання для покращення медичного обслуговування населення.

Тому ми звернулись у громадську приймальну народного депутата України по нашому виборчому округу Геннадія Борисовича Бобова. Знаючи, що він допомагає медичним закладам, сподівались, що відповідна підтримка надійде і до нас. І ми не помилились, дійсно завдяки сприянню Геннадія Борисовича нині в фельдшерсько-акушерський пункт придбано та передано сучасне вкрай необхідне медичне обладнання. Це сумка-холодильник для перенесення медпрепаратів. Насамперед зручна, компактна, що дає змогу своєчасно доставляти медпрепарати для проведення щеплення діткам як дошкільного, так і шкільного віку (в місцевій школі навчається 86 учнів), та проведення інших медичних заходів. Окрім того, ми отримали сумку-укладку фельдшера, яка укомплектована всім необхідним інвентарем та обладнанням. У ній є й апарат вимірювання тиску, і медичні інструменти первинної хірургії обробки ран, і перев’язувальний матеріал та інші медичні препарати, що дає можливість мобільно та оперативно вирішувати питання надання першої медичної допомоги потерпілим на викликах. За сприяння Геннадія Борисовича в нашому ФАПі з’явилися також електронні ваги для дорослих, які є незамінними при проведенні систематичних обстежень хворих. Застосовують їх насамперед для визначення фізичного стану пацієнта та діагностики стану хворого під час лікування. Крім того, нам подарували дитячий ростомір. Адже щорічно в селах Білашки та Левада народжується близько 10 діток, під час огляду яких раніше доводилося вимірювати зріст звичайним метром, що використовують швачки, а це незручно і неетично. Нині ми маємо чудове обладнання, якого дуже потребували.

Від імені нашого невеличкого колективу фельдшерсько-акушерського пункту, жителів сіл Левада та Білашки, дякуємо нашому депутату Геннадію Борисовичу Бобову за надану допомогу. Скажу відверто, особисто дуже зраділа, отримавши необхідне медичне обладнання та інвентар, адже це справді потрібно для людей, простих жителів наших сіл. Приємно, що про людей дбають, не забувають про їхні потреби. Хотілося б, щоб і реформи, які проводяться в нашій державі, підкріплювалися фінансово й мали позитивний результат. Тож від щирого серця дякуємо Геннадію Борисовичу за розуміння та людське ставлення до проблем селян. Адже, скажемо відверто, зайняті господарськими справами, часто не маючи фізично часу, жителі села в деякій мірі обділені питаннями оздоровлення та профілактики захворювань, тож така допомога завжди на часі.
Ми сподіваємося на подальшу співпрацю з нашим депутатом для покращення медичного обслуговування жителів сільських населених пунктів. Хочеться побажати Вам, Геннадію Борисовичу, плідної праці, гарних людських справ, прийняття гідних рішень, спрямованих на розвиток нашої держави.

Тетяна Григорівна Созоннік, завідувач фельдшерсько-акушерським пунктом с. Білашки

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x