Вишневе варення: користь та шкода

Вишневе варення: користь та шкода

Літній сад – безмежне джерело вітамінів та мінералів. Із овочів ми готуємо найсмачніші салати та страви, а з фруктів найчастіше варимо саме варення. Так ми зможемо вживати «вітамінний коктейль» і в інші пори року. Варення із вишні – найпопулярніше серед українців.

Корисні властивості
Вчені неодноразово доводили, що вишня корисна для м’язів, шкіри і судин. Ягоди вишні насичують кров залізом, міддю і кобальтом. Окрім того, речовини, що містить вишня, сприяють зниженню рівня цукру в крові. Дозрілі ягоди – джерело вітаміну В9, фолієвої кислоти, що необхідна для повноцінної роботи імунної та кровоносної систем. Вишня також збагачена вітамінами С, РР, А, В1 і В2, а також калієм, натрієм, кальцієм, йодом, фосфором, магнієм.

Медики рекомендують вживати вишневе варення при низькому гемоглобіні для профілактики анемії і недокрів’я.

Антоціани, завдяки яким вишня має червоний колір, є антиоксидантами. Вони виводять холестерин із організму, полегшують стан при подагрі або нападі артриту, зменшують ймовірність розвитку цих захворювань.

Кому не можна їсти варення із вишні?
Варення із кісточками, яке зберігали понад рік, починає виділяти синильну кислоту. Така речовина може отруїти організм людини, погіршити роботу внутрішніх органів і навіть викликати серйозні захворювання.

Протипоказано вживати вишневе варення дітям до одного року, адже вишня є потужним алергеном. На 50 % варення складається із цукру, тому цей продукт провокує появу карієсу. Також вишневе варення не можна вживати людям, які страждають на діабет.

Вживання вишні може нашкодити при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, особливо при виразці шлунка, підвищеній кислотності та хворобах легенів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x