Черкаські школярі обирають медицину, культуру та ІТ-сферу

Черкаські школярі обирають медицину, культуру та ІТ-сферу

Профорієнтаційна робота на сьогодні вкрай важлива не лише для служби зайнятості, а й для того, хто обирає чи невдовзі обиратиме майбутню професію. Програмою державної служби зайнятості щодо професійної орієнтації на 2017−2020 роки передбачає розгортання системної, послідовної та широкомасштабної інформаційно-роз’яснювальної роботи, у тому числі з учнівською молоддю.
– На ринку праці є багато проблемних ситуацій: дисбаланс серед кваліфікованих працівників та випускників навчальних закладів і тих спеціалістів, які затребують роботодавці нашого регіону, це і рівень заробітної плати, тіньова зайнятість, трудова міграція. Щоб вирішити ці та інші питання в центрі зайнятості значну увагу приділяють профорієнтаційній роботі, – говорить директор Черкаського обласного центру зайнятості Григорій Дендемарченко.

Алла Баранцова, начальник відділу профорієнтації Черкаського обласного центру зайнятості, розповіла про основні форми роботи, що пропагують у державі та використовують у обласній службі зайнятості.

− Актуальність профорієнтаційної роботи не потрібно нікому доводити, оскільки значна частина молоді, обираючи професію, потім, на жаль, не працює за фахом і після завершення навчання звертається до центрів зайнятості. Тому ми намагаємось проводити системну профорієнтаційну роботу, починаючи зі школи. Для того, щоб ця робота була збалансованою на всіх рівнях, Державною службою зайнятості затверджена програма професійної орієнтації молоді на 2017−2020 роки, − зазначила Алла Володимирівна. Ця програма розділена поетапно, за роками, починаючи з 2017 року. Перший етап – 2017−2018 роки, він передбачає удосконалення нормативно правого забезпечення щодо організації профорієнтаційної роботи, розроблення та введення в дію платформи Державної служби зайнятості з дистанційною профорієнтації, профдіагностики та профнавчання. Щодо платформи, то цей проект реалізований. На порталі Служби зайнятості є закладка, тут можна ознайомитися з профорієнтаційними послугами та проти тестування онлайн.

Обласна служба зайнятості традиційно щороку навесні та восени проводить профорієнтаційну акцію «Випускник», що спрямована допомогти школярам знайти свій правильний шлях. Задля цілеспрямованої профорієнтаційної роботи з учнями опитали близько 8 тисяч школярів 8-х класів щодо їхніх професійних намірів і вподобань, аналізу їхнього попиту на різні сфери діяльності. Дослідження охопило майже 90 % шкіл регіону, де навчаються 8-класники.

− Цьогоріч ми почали роботу саме з учнями 8-х класів, адже наступного навчального року вони стануть 9-класниками. Дехто з них по завершенню школи продовжуватиме навчання в ПТНЗ, − розповідає Алла Баранцова. − Ми ж плануємо супроводжувати їх до випускного класу. На першому етапі ми познайомили дітей із поняттям вибору професії та які нині професії актуальні на ринку праці, це дуже важливо, адже після навчання молода людина повинна знайти відповідну роботу.

Серед сфери професійної діяльності, що цікавить школярів, у трійку лідерів увійшли медицина, культура й мистецтво, ІТ-сфера. Такі сфери як освіта, юриспруденція, виробництво, провоохоронні органи та сільське господарство також мають попит серед респондентів. Проте наукова діяльність майже не цікавить школярів. Ціннісними орієнтирами при виборі майбутньої професії є, насамперед, можливість самореалізації, високий заробіток, престижність обраної діяльності, і звичайно, можливість допомагати іншим. Однією з провідних форм профорієнтаційної роботи є проведення професіографічних екскурсій на ринкоутворюючі підприємства області, що реалізується через тісну співпрацю з роботодавцями. Загалом протягом січня−травня 2018 року проведено 66 професіографічних екскурсій для старшокласників. Також на сьогодні служба зайнятості активно втілює в реалізацію різноманітні проекти, що сприяють упередженню безробіття та розширення профорієнтаційної роботи. Один із яких є популяризація серед клієнтів використання відеорезюме як ефективного засобу самопрезентації шукачів роботи. Протягом 2018 року вже розміщено 95 таких резюме на інтернет-ресурсах служби зайнятості.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x