Роз’яснення щодо реєстрації фізичної особи-підприємця як платника ПДВ

Відповідно до п.181.1 ст.181 Податкового кодексу України у разі якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з розділом V Кодексу, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп’ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 000 000 гривень (без урахування податку на додану вартість), така особа зобов’язана зареєструватися як платник податку на додану вартість у ДФС за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) з дотриманням вимог, передбачених ст.183 Кодексом, крім платників єдиного податку першої – третьої групи.
При цьому до загального обсягу оподатковуваних операцій для цілей реєстрації особи як платника ПДВ належать операції, що підлягають оподаткуванню ПДВ за основною ставкою ПДВ, ставкою 7 відсотків, нульовою ставкою ПДВ та звільнені від оподаткування ПДВ. Не враховується обсяг операцій, що не є об’єктом оподаткування ПДВ.

Відповідно до п. 188.1 ст. 188 Податкового кодексу України база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім акцизного податку на реалізацію суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, що справляється з вартості послуг стільникового рухомого зв’язку, податку на додану вартість та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками – суб’єктами господарювання для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові і вироблених з них препаратів (крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів).
Тобто, при визначенні загального обсягу постачання товарів, в т.ч підакцизних для обов’язкової реєстрації платником ПДВ, акцизний податок на реалізацію суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизними товарами не враховується.
Нагадуємо, у разі якщо особа (у тому числі ФОП, крім платників єдиного податку) здійснює операції з постачання товарів/послуг на митній території України, що підлягають оподаткуванню ПДВ згідно з розділом V Податкового кодексу України, загальний обсяг яких протягом останніх 12 календарних місяців перевищує 1 000 000 гривень, вона повинна подати до ДФС за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) реєстраційну заяву і відповідно зареєструватись як платник ПДВ в обов’язковому порядку.

У разі обов’язкової реєстрації особи як платника ПДВ реєстраційну заяву слід подати до ДФС не пізніше 10 числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вперше досягнуто обсягу оподатковуваних операцій у 1 000 000 гривень (п. 183.2 ст. 183 ПКУ).
Варто пам’ятати, якщо особа (у тому числі ФОП), що підлягає обов\’язковій реєстрації як платник ПДВ не подала до ДФС реєстраційну заяву, несе відповідальність за ненарахування або несплату ПДВ на рівні зареєстрованого платника ПДВ без права нарахування податкового кредиту та отримання бюджетного відшкодування податку (пункт 183.10 статті 183 розділу V ПКУ).

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x