Про чистоту повітря на Черкащині розповіли синоптики

Про чистоту повітря на Черкащині розповіли синоптики

Чим дихали жителі міста Черкаси у першому півріччі 2018-року, вже визначили фахівці Черкаського обласного центру з гідрометеорології, адже в структурі центру є лабораторія, яка систематично контролює якість повітря в місті. Інформують в в Черкаському обласному центрі з гідрометеорології.

За січень-червень 2018 року на трьох стаціонарних постах: центр міста, Південно-західний та Придніпровський мікрорайони – було відібрано та проаналізовано більше дев׳яти тисяч проб повітря. Відбір проб повітря проводиться чотири рази на добу, окрім неділі та святкових.
Ступінь забруднення атмосферного повітря визначається у порівнянні з гранично допустимими концентраціями (ГДК), зокрема, їх середньодобовими і разовими значеннями. Середньодобові значення ГДК згідно діючих в Україні норм становлять: пил – 0,15 мг/м3, оксид вуглецю – 3,0, формальдегід – 0,003, діоксид сірки – 0,05, діоксид азоту – 0,04, оксид азоту – 0,06, аміак – 0,04 мг/м3.

Наведені дані свідчать, що найбільшу токсичність має формальдегід, що належить до речовини IІ класу небезпеки. В повсякденному житті його можна зустріти повсюди. Джерелами виділення формальдегіду в квартирі можуть служити меблі виготовлені з МДФ і ДСП. В атмосферне повітря формальдегід потрапляє з викидами автотранспорту, хімічних підприємств, паперових фабрик, підприємств по виготовленні полімерних меблів.
Середні за І півріччя 2018 року концентрації домішок в повітрі були такими: по пилу (0,7 – 1,3) ГДК, по діоксиду сірки 0,22 ГДК, по діоксиду азоту (0,75 – 4,0) ГДК, по аміаку (075 – 1,3) ГДК, по формальдегіду 2,0 – 2,7 ГДК, по оксиду азоту 0,5 ГДК, по оксиду вуглецю 0,33 ГДК.
Отже, атмосфери в місті забруднена аміаком, діоксидом азоту та формальдегідом вище допустимих норм. Найвищі концентрації домішок відмічались в Дніпровському мікрорайоні та центрі міста.

За критеріями ІЗА (комплексний індекс забруднення атмосфери) рівень забруднення атмосферного повітря вважається високим. Лише в січні та березні оцінювався як підвищений, завдяки незначному зменшенню концентрацій формальдегіду.

Якщо ж порівняти за ІЗА стан атмосфери в Черкасах з іншими містами України, то у рейтингу 39-х міст ми посідаємо за рівнем забруднення 20 місце (за даними 2017 року). На перших місцях — місто Маріуполь, тут ІЗА — 15,5, Дніпро (ІЗА – 14,0).

Про чистоту повітря на Черкащині розповіли синоптики


Гідрометеоцентр рекомендує мешканцям міста для прогулянок використовувати місця віддалені від автомагістралей. Частіше бувати в парках та скверах. Вихідні погожі дні краще проводити за межами міста. Це принесе користь вашому здоров’ю.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x