Про що свідчить хрускіт у колінах?

Про що свідчить хрускіт у колінах?

Хрускіт при згинанні та присіданні в колінах є «першим дзвіночком» проблем суглобів, це ознака нестачі кальцію в організмі. Хрускіт у колінах при присіданні, ходьбі свідчить про те, що хрящова тканина, що вкриває суглоб, почала руйнуватися. Згодом це може призвести до того, що коліно зовсім втратить свою рухливість, навіть призвести до інвалідності.

Найчастіше ключовим фактором виникнення проблем із колінними суглобами є високе навантаження у повсякденному житті. Наприклад, під час тренувань, виконання господарських справ або при інших фізичних роботах. Часто біль при згинанні колін турбує і людей, котрі мають надмірну вагу. Адже на кожен зай­вий кілограм ваги навантаження у колінному суглобі збільшується на 10 %.
Ще однією із причин розвитку дисфункції колінного суглоба є носіння вузького взуття на високих підборах.
Ті, хто вживає занадто багато солі, солодкої і гос­трої їжі також у «зоні ризику». Негативно впливає на стан суглобів і нестача вітамінів. Крім того, всі ці причини призводять до розвитку захворювань опорно-рухової системи.

Найпоширеніші причини
Гонартроз. Перші симптоми дегенеративного захворювання проявляються саме хрускотом при згинанні колін. Потім додається біль, що обмежує рухи. Без лікування хвороба прогресує, тому обов’язково зверніться до фахівця.
Наслідки артритів. Будь-який запальний процес у суглобі (подагричний, ревматоїдний, реактивний, псоріатичний) зачіпає хрящ. Це позначається на його амортизаційній здатності, утворюються дефекти в будові.
Запалення зв’язкового апарату коліна і навколосуглобових сумок. Тендиніти й бурсити також можуть створювати звук хрускоту при русі. До речі, бурсит може утворитися необов’язково при травмі, його може спричинити навіть миття підлоги на колінах.
Пошкодження меніска. Це повні або часткові розриви, коли частина меніска вільно знаходиться у суглобовій порожнині й заважає нормальному з’єднанню хрящових тканин. Крім хрускоту при згинанні й присіданні, це пошкодження викликає блокади суглобів та болі.
Хондроматоз. Ділянки навколосуглобової оболонки здатні змінювати свою структуру і перетворюватися на хрящ або костеніти. У результаті оболонка не виконує свої функції і виникає хрускіт.

Правила, що допоможуть швидше відновити дисфункцію суглоба:
• не можна перевантажувати суглоб. Відмовтеся від незручного і тісного взуття на високих підборах, а також від моделей на абсолютно пласкій підошві;
• не піднімайте важкі предмети;
• при сильних фізичних навантаженнях, дайте своєму організму відпочити;
• при митті підлоги використовуйте для захисту суглобів спеціальні наколінники;
• якщо ви працюєте в офісі, і ваш робочий день проходить у сидячому положенні, час від часу робіть невеликі перерви і зарядку.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x