Місячний календар городніх робіт на липень

Місячний календар городніх робіт на липень

5–7 липня. Сприятливими ці дні вважаються для поливу, підгодівлі і щеплення рослин. Дозволяється посів зелених культур, обробка саду від шкідників, розпушування, прополка і стрижка газону. 5 липня – Євсіїв день. Мерехтливий місяць і денний дощ – вісники гарного хлібного врожаю.
6 липня – День Горпини Купальниці, сіяли ріпку і примовляли: «Матінка-ріпка, уроди міцна, ні рідка, ні густа – до великого посту».
7 липня – Івана Купала. Сприятливий день для заготовки цілющих трав. Всіяне зорями небо в цю ніч знаменувало хороший грибний урожай, а рясні роси – огірковий.
8 – останній день перед повним Місяцем. Рекомендується зайнятися кореневими і позакореневими підгодівлями, обробкою саду від шкідників, заготівлею живців, посівом зелених культур. Прищіпку і обрізання рослин краще не проводити.
9 – Повний Місяць. У день повного Місяця слід відмовитися від більшості агротехнічних заходів. Особливо це стосується посіву, пересадки культурних рослин, обрізки, прищіпки, поливу та щеплення. Присвятіть цей день розпушуванню і проріджуванню сходів.
10–12. Протягом цього періоду прибирають коренеплоди і ранню картоплю, обприскують квіти від шкідників і хвороб, розпушують ґрунт і проріджують сходи, а також викопують квіткові цибулини і заготовлюють насіння. Несприятливими є ці дні для посіву, поливу, підгодівлі і посадки культур. 12 липня в народі говорили: «На святого Петра дощ – урожай поганй, два дощі – хороший, три – багатий».
13, 14. Ці дні сприятливі для розпушування ґрунту, поливу, закладки компосту і посіву коренеплідних культур. Можна продовжувати заготовлювати живці для щеплень і прищипувати рослини. Обробку від шкідників і обрізку перенесіть на інший день. 14 липня в день Кузьми і Дем’яна збирають аґрус, починається сінокіс.
15, 16. В середині липня продовжуємо збір насіння, проводимо розпушування і проріджування сходів, збираємо достиглі плоди і обробляємо культури від шкідників і хвороб, займаємося посівом багаторічної цибулі. Пікірувати, пересаджувати, підгодовувати і поливати культури в саду і городі не варто. За народним календарем 16 липня на Стожари (день Мокія і Демида) продовжували сінокіс, збирали мак, але серйозних справ на полі не починали. Якщо цього дня багато комарів і мошки, вважалося, що наступного тижня буде хороша погода.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x