Догляд за кімнатними квітами влітку

Догляд за кімнатними квітами влітку

Незважаючи на те, що сад і город вимагають у липні максимум уваги, забувати про кімнатні рослини теж не можна. Їх потрібно поливати і обприскувати, проводити підживлення, притіняти від прямих сонячних променів, захищати від шкідників тощо. Головне знати, як це все правильно робити.

Найбільшою проблемою для рослин влітку є, звісно ж, спека. Коли температура висока, а повітря сухе, значно зростає кількість вологи, яка випаровується з квітів і листя. Також і ґрунт висихає набагато швидше. А при нестачі вологи, відбувається повне порушення циркуляції всіх поживних речовин, що містяться в рослинах. Якщо не стежити за регулярністю поливу, рослина може не просто призупинити свій розвиток, але і загинути. Однак не варто надмірно зволожувати ґрунт. Важливо враховувати те, що залежно від умов навколишнього середовища кількість води, необхідної для поливу, може істотно змінюватися. Якщо погода сонячна, то деякі квіти доведеться поливати щодня. Однак, коли температура знижується і настають дощові дні, води для поливу потрібно менше.
Також не забувайте, що різні рослини потребують і різну кількість води. Помірно зволожують аденантос, аденіум, адіантум, амариліс, астрофітум, бегонію (її можна просто поставити на піддон з торфом, який потрібно зрідка зволожувати), цикламен, настурцію, неріне і фіалку узумбарську, яку краще не обприскувати, адже листочки погано переносять вологу. Обкладіть горщик з фіалкою торфом або мохом, періодично оприскуйте його водою. Зайва волога може завдати значної шкоди таким улюбленцям, як: аглаонема (полив здійснюється 2 рази на тиждень), герань (1 раз в 2 дні), і хризантема (2–3 рази на тиждень). Драцену, диффенбахії, маранту, плющі, папороті, філодендрони і фікуси краще взагалі не поливати, а просто оприскувати.

Якщо в цей період необхідна пересадка, важливо стежити за зволоженням ґрунту перші кілька тижнів. Робити це потрібно для того, щоб корені якомога швидше проросли за межі грудки землі, з якою рослину пересаджували. Зайва волога, так само як і посушливість, можуть перешкодити цьому важливому процесу.
Важливим моментом догляду в жаркий період є підживлення, що має бути регулярним. Влітку цю процедуру можна проводити кілька разів на місяць, залежно від росту рослин. Квітучим улюбленцям зазвичай слід приділяти більше часу й уваги, підгодовуючи їх раз на тиждень. Застосовуючи рідкі мінеральні добрива, важливо дотримуватись інструкцій, що завжди можна знайти на упаковці. Зазвичай застосовують аміачну або калійну селітру, калійну сіль і суперфосфат.
Протяги – ворог багатьох зелених улюбленців, тому розташовувати горщики з ними в місцях, що легко продуваються, не варто. При провітрюванні виносьте такі квіти з кімнати. У той же час свіже повітря для рослин просто необхідне влітку, багато знавців радять виносити їх на балкони і лоджії.
Світлолюбні рослини найбільш невибагливі в утриманні у цей період. Їх завжди можна поставити на підвіконня, не боячись, що вони захворіють від теплих сонячних променів. Весна і літо для них – улюблений період, вони часто і багато цвітуть, стрімко ростуть. Такими є, наприклад, бегонія, герань, каланхое та ін. А от на північній стороні будинку цих улюбленців розміщувати не бажано, інакше зростання призупиниться, а листя почне опадати. Гібіскус, кактуси, гарденія, дзвіночки, олеандр, фінікова пальма, цитрусові чудово почувають себе в південній частині приміщення, але слід уберігати їх листя від опіків.

Але не забувайте, що багато рослини більше люблять тінь, тому тримати їх влітку краще в затемненому приміщенні. Серед них аспарагус, клівія, рускус, аспідістра, традесканція, деякі папороті та інші.
Якщо ви збираєтеся у відпустку, заздалегідь подбайте про те, щоб не залишити рослини без доступу до цілющої вологи. Можна домовитися з друзями чи сусідами про те, щоб вони на час вашої відсутності не залишали кімнатні рослини. Але навіть якщо таких добровольців не знайдеться – не впадайте у відчай. Можна постаратися зберегти максимум вологи: такий спосіб підходить тільки в тому випадку, якщо ви їдете не більш ніж на два тижні. Добре полийте рослини, а екземпляри, які стоять на підвіконні, приберіть в менш освітлені місця. Також можна зрізати квітки і бутони і прорідити листя, але в такому випадку рослини втратять декоративність. Можна поставити рослини потісніше у великій піддон або таз з вологим керамзитом на дні, заливши кілька нижніх сантиметрів водою, створивши штучну тепличку.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x