Колектив ПАТ «Черкасиобленерго» пікетував Кабінет Міністрів України

Колектив ПАТ «Черкасиобленерго» пікетував Кабінет Міністрів України

Минулого тижня працівники «Черкасиобленерго» пікетували Кабінет Міністрів України з вимогою втрутитися в ситуацію, що склалася навколо укладання мирових угод між ПАТ «Черкасиобленерго» та ПАТ «Азот».

До протестувальників вийшов представник Кабміну, якому працівники Товариства озвучили свої вимоги.
Директор із питань безпеки ПАТ «Черкасиобленерго» Євгеній Лут розповів про ситуацію з перешкоджанням у затверд­женні мирових угод і попросив Прем\’єр-міністра України Володимира Гройсмана і Кабмін втрутитися в ситуацію з бездіяльністю виконавчої влади, допомогти в укладанні угод та не допустити знищення двох найбільших підприємств та платників податків у регіоні.
Під час акції протесту мітингувальники прямо на вулиці склали та передали представнику Кабміну колективне звернення від працівників Товариства до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана та Кабінету Міністрів України з проханням зібрати робочу нараду щодо обговорення та затвердження мирових угод та збільшення терміну виплати реструктуризованої заборгованості ПАТ «Черкаси­обленерго» перед ДП «Енергоринок», за участі ДП «Енергоринок», ФДМУ, ПАТ «Черкасиобленерго», ПАТ «Азот», НКРЕКП, Черкаської обласної державної адміністрації та представників Кабміну.
Нагадуємо, проект мирових угод між ПАТ «Черкасиобленерго» та ПАТ «Азот» обговорюються більше року. У червні 2017-го проект уже був узгоджений між представниками Товариства, ФДМУ, ПАТ «Азот» з залученням голови Черкаської ОДА та народних депутатів від Черкащини. Керівництво ПАТ «Азот» погодило реструктуризацію на всю суму заборгованості, що складає 1 млрд 700 млн грн. Також удалося досягти зменшення терміну сплати реструктуризованої заборгованості ПАТ «Азот» перед ПАТ «Черкасиобленерго» до 7,5 року.
Мирові угоди перебувають на розгляді в суді вже декілька місяців, а провадження по справах відкрите ще у 2016−2017 рр. Але, через затягування процесу, працівники Товариства вимушені боротися за власні права, бо в разі відсутності затвердження мирових угод підприємство ризикує опинитися в кризовому стані.
Затвердження мирових угод вкрай важливе, бо це можливість для ПАТ «Черкасиобленерго» досягти стабільної роботи компанії, виконувати свої зобов\’язання перед ДП «Енергоринок» та своєчасно виплачувати заробітну плату майже чотирьом тисячам працівників.
Відповіді Кабміну довелось чекати весь день. Градус напруги наростав.

Журналісти опитали учасників акції.
− Пікетуємо Кабмін, щоб не повторилася ситуація, що вже була, коли був п\’ятимісячний борг по зарплаті. Хочемо, щоб нам стабільно виплачувалась заробітна плата, − пояснив чому взяв участь у акції водій Черкаського РЕМ Олексій Панченко.
− Хочемо вирішити проблему щодо мирових угод між ПАТ «Азот» і ПАТ «Черкасиобленерго», пікетуємо Кабмін, бо Фонд держмайна блокує затвердження цих мирових угод, − висловив думку майстер служби релейного захисту Уманських енергетичних мереж Олег Євтушенко.
− Якщо «Азот» не платитиме, то повториться та криза, що вже була. Не виплачувалась зарплата і родини працівників опинились у скруті. Ми державне підприємство. І Фонд держмайна − теж держава. Не повинна так держава ставитися до державного підприємства, − підтримав колегу начальник оперативно-диспетчерської служби Чорнобаївського РЕМ Володимир Черненко.
− Поки мирові угоди не затверджені, наше право на роботу і зарплату під загрозою, − додав електромонтер Тальнівського РЕМ Вадим Трушковський.
− Це неправильно коли до одних підприємств ставляться лояльно, а інших, як, наприклад, наше, намагаються поставити на коліна. Так, «Чернівці­обленерго» у ДП «Енергоринок» щомісяця сплачують один мільйон з «хвостиком», а наше підприємство змушене сплачувати в «Енергоринок» по 35 мільйонів гривень щомісячно, − обурилась оператор кол-центру ПАТ «Черкасиобленерго» Вікторія Рясік.
− Обурює, що судова гілка влади, яка за чинним законодавством України є незалежна, насправді дуже залежна від волі чиновників. Це відкрито демонструє історія розгляду справ по мирових угодах в Київському апеляційному господарському суді. Там вже вшосте перенесли розгляд справ по мирових угодах. Судді скаржаться на тиск. Обурює і незрозуміла позиція Фонду держмайна: ми хочемо, щоб кошти поверталися у державу, а держава в особі Фонду нібито проти. Де логіка? − підсумував оператор кол-центру ПАТ «Черкасиобленерго» Віталій Кузьменко.
Надвечір ситуація загострилась. Пікетувальники, розуміючи, що їх вимоги не чують, почали щосили калатати пет-пляшками, а найбільш радикально налаштовані зайняли прилеглу вулицю, зупинивши рух транспорту.
Кількість правоохоронців, які знаходились біля Кабміну, різко зросла.
Група нацгвардійців вишикувалась для наступу. Але, на щастя, силу проти людей застосовано не було. Правоохоронці відступили.
І лише після цього до трудового колективу ПАТ «Черкасиобленерго» вийшли представники Кабінету Міністрів України, щоб оголосити відповідь на звернення працівників.
Зокрема, він повідомив, що попередньо, робочу нараду планують призначити на 5 липня, але більш точна інформація буде цього тижня.

Володимир Лимаренко-Полянський

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x