Погода на Черкащині сприяє ранньому початку жнив

Погода на Черкащині сприяє ранньому початку жнив

Характерною особливістю цьогорічного літа є значні коливання температури та періодичні дощі, які розподіляються дуже нерівномірно. Повідомляють в Черкаському обласному центрі з гідрометеорології.

А характерною особливістю вегетаційного періоду – значна теплозабезпеченість. Саме така погода – зміна спеки на прохолоду, сухої на дощову, хоч і сприяє активному розвитку шкідників та хвороб на сільгоспкультурах, одночасно створює цілком задовільні умови для формування майбутньої урожайності. А значна кількість накопиченого тепла – передчасному дозріванню всіх культур, що необхідно враховувати при підготовці техніки для збирання.

Це й підтверджують перші жнива, які розпочались в області з 26 червня, замість середини липня та намолоти зерна ранніх хлібів з врожайністю хоч і не рекордною, проте на 20 % вищою від торішньої.

Після дощів 2-ї половини червня та відсутності тривалої спеки, покращився потенціал і у кукурудзи та соняшника, у яких значно збільшилась висота і вегетативна маса та на 1-2 тижні раніше звичайного розпочалось цвітіння.

При цьому, через надто нерівномірний розподіл опадів, ґрунтова засуха в області не припинилася і під ранніми хлібами із південного сходу поширилась на частину площ центральних районів та на сьогодні, як і в Україні, займає четверту частину території.
В окремих районах південного сходу, де опадів з початку вегетаційного періоду випало найменше, до незадовільних значень знизились вологозапаси грунту і під пізніми культурами. Тож, у разі нестачі опадів у 2-й половині літа, як і попередньому році, на цих площах виникнуть проблеми, не тільки з врожайністю пізніх, а й з підготовкою площ та сівбою озимого ріпаку.

За прогнозом синоптиків, у найближчі 10 днів короткочасні дощі хоч місцями і заважатимуть збиранню врожаю, проте для припинення засухи їх кількості буде
недостатньо.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x