Увага! Стартував основний етап вступної кампанії

Увага! Стартував основний етап вступної кампанії

Із 12 липня розпочався найбільш відповідальний етап вступної кампанії − подання заяв на обрані вступниками спеціальності. Для тих, хто в ці дні обирає омріяну спеціальність, Приймальна комісія Черкаського національного університету нагадує про особливості вступу-2018.

Освітній ступінь «бакалавр»
Вступ на 1 курс освітнього ступеня «бакалавр» здійснюється на основі сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання. У 2018 році приймають сертифікати ЗНО 2016, 2017 та 2018 років, окрім оцінок з англійської, французької, німецької та іспанської мов. Оцінки з англійської, французької, німецької та іспанської мов приймають лише з сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання 2018 року.

Умови вступу
Подання заяв вступниками на денну та заочну форми навчання буде здійснюватися лише в електронній формі. Як виняток, лише в паперовій формі подають заяви: для реалізації права на вступ за співбесідою, іспитами; в разі подання іноземного документа про освіту; в разі неможливості зареєструвати електронний кабінет або подати заяву в електронній формі тощо. Вступники мають право подати до семи заяв на місця державного замовлення, але не більше, ніж із чотирьох спеціальностей. Кількість заяв для участі в конкурсі на місця за кошти фізичних або юридичних осіб не обмежена. Під час подання заяв вступник повинен вказати їхню пріоритетність. Іншими словами, вони мають бути прорейтинговані. Наприклад, пріоритет № 1 – це заява на певну спеціальність у певний заклад вищої освіти, де вступник хоче навчатися найбільше. Рекомендація до зарахування на навчання буде здійснюватися в автоматичному режимі Єдиною державною електронною базою з питань освіти (ЄДЕБО) за конкурсним балом з урахуванням пріоритетів. Якщо конкурсний бал вступника буде недостатнім для зарахування на бюджет за заявою з пріоритетом № 1, то наступним автоматичним вибором буде заява з пріоритетом
№ 2 і так далі. Важливо, що вступник надає пріоритети не закладам вищої освіти, а спеціальностям у них.

Творчі конкурси
Для вступу на навчання за спеціальностями «Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація» та «Фізична культура і спорт», окрім складання ЗНО з двох предметів, необхідно пройти творчий конкурс. Такі конкурси проводитимуться з 14 по 26 липня 2018 року.

Коефіцієнти
Як і торік, під час обрахунку конкурсного бала будуть враховувати регіональний, галузевий і сільський коефіцієнти. Наприклад, регіональний коефіцієнт дозволить вступникові до черкаського вишу мати рейтинговий бал на 2 % вищий, ніж матиме вступник до київського вишу. Тому шанси бути зарахованим на місця державного замовлення в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького є вищими. Галузевий коефіцієнт дорівнює 1,02 для поданих заяв із пріоритетами
№ 1 на спеціальності (спеціалізації) «Середня освіта». Тобто рейтинговий бал таких вступників буде на 2 % вищим. Тому вступити на такі спеціальності за державним замовленням буде більше шансів. Сільський коефіцієнт дорівнює 1,02 для осіб, зареєстрованих у сільських населених пунктах, які здобули повну загальну середню освіту в навчальних закладах, що знаходяться на території населених пунктів сільської місцевості, у рік вступу. Тобто рейтинговий бал таких вступників буде на 2 % вищим.

Прийом заяв та документів буде тривати:
з 12 по 20 липня – для осіб, які мають право складати вступні іспити та проходити співбесіди і творчі конкурси;
з 12 по 26 липня – для осіб, які вступають тільки на основі сертифікатів ЗНО.
Оприлюднення рейтингового списку вступників із зазначенням рекомендованих до зарахування – 1 серпня.
У період із 1 по 6 серпня 2018 року вступники зобов’язані подати оригінали документів до Приймальної комісії Черкаського національного університету. Зарахування вступників за державним замовленням – 7 серпня, за кошти фізичних та юридичних осіб – 14 серпня.

Як зареєструвати електронну заяву
Електронні заяви вступники можуть зареєструвати з будь-якого комп’ютера, у своєму власному електронному кабінеті.
Це можна зробити і в пункті реєстрації електронних кабінетів та заяв Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.
− Електронна реєстрація може здійснюватися у будь-який зручний для абітурієнта час та у віддаленому доступі. Проте це дуже відповідальний етап вступної кампанії, тому ми допомагаємо вступникам, − розповів голова Приймальної комісії, ректор ЧНУ Олександр Черевко. − Уже кілька років поспіль у ЧНУ діє консультаційний пункт та пункт реєстрації електронних кабінетів і заяв. Тут консультують, сканують документи та допомагають із реєстрацією. Абітурієнтів чекають щодня, крім неділі, в навчальному корпусі №1 за адресою: місто Черкаси, бульвар Шевченка, 81, 203 аудиторія. Консультації в робочий час можна також отримати за телефонами:
(067) 830-96-12, (063) 803-29-71. Детальніше про вступ – на сайті ЧНУ ім. Б. Хмельницького.

Приймальна комісія Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x