Народні методи боротьби з колорадським жуком

Народні методи боротьби з колорадським жуком

Боротися з колорадським жуком потрібно, інакше від картопляних кущів залишаться одні обгризені стебла, і врожаю вам вже не бачити. Зазвичай знищують смугастих шкідників хімічними засобами, але якщо не хочеться отруювати свій урожай, можна боротися з колорадським жуком і без хімії.

Колорадський жук здатний доставити масу турбот городникам, а якщо не докладати зусиль, то й узагалі залишити без урожаю і не лише картоплі.
Кожний городник сам вибирає для себе метод боротьби з цією шкідливою комахою. Якщо ділянка, відведена під картоплю невелика, то найкраще здійснювати збір жука вручну, збираючи його в банку. Із зібраних жуків можна приготувати відмінний засіб для відлякування їхніх родичів. Готується цей засіб так: зібрати півлітрову банку колорадських жуків, висипати їх у велику ємкість, залити водою і щільно закрити. Після того, як всі жуки опиняться на дні ємності, виждати ще тиждень. Потім розчин розводять у пропорції 1:1 з водою й обприскують ним посадки картоплі. За необхідності такий метод можна повторити.
Боротьба з колорадським жуком різними методами полягає й у поєднанні посадок картоплі з рослинами, аромату яких жук не переносить.
Гарним засобом відлякування колорадського жука є посадки по картопляних грядках квітів календули, ярового часнику, полину гіркого. Ці рослини саджають навколо картопляних грядок і по діагоналі.
Деревний попіл є справжнім ворогом колорадського жука й у той же час відмінним добривом для картопляних кущів. При посадці картоплі в кожну лунку вносять по жмені деревного попелу, а запилення попелом картопляних кущів приводить до загибелі не тільки дорослих особин, але і їх личинок. У панчоху або сито насипають деревний попіл і запилюють кожний кущ, бажано після дощу або ранкової роси.
Настій деревного попелу з полином є не менш згубним для колорадського жука. Готується він наступним чином: 200 г свіжого полину подрібнюють, додають 1 скл. деревного попелу і все це заливають 5 л гарячої води. Протягом 2–3 год. усе це настоюють, після чого ретельно перемішують, проціджують і обприскують картопляні кущі.

Для боротьби з колорадським жуком можна використати також горіхове листя і молоді плоди. 2 кг свіжого горіхового листя або плодів заливають 10 л окропу і ставлять у темне місце настоюватися протягом тижня. Потім настій проціджують і приступають до обприскування картопляного бадилля.
Піввідра листя тополі прокип’ятити в 10 л води 15 хв і потім настоювати 3–4 дні. Після обробки цим розчином жуки зникають на тривалий період.
Добре допомагає в боротьбі з жуком і настій цибулевої лушпайки: на 1 кг сировини беруть 3 л води. Дають настоятися добу або кип’ятять протягом
15–20 хв. Потім обприскують рослини.
Можна скористатися й розведеною у воді соняшниковою олією. Для цього потрібно взяти 1 скл. на відро теплої води. Ретельно перемішати й обприскати картоплю або просто обмокнути бадилля у відрі.
Хорошо зарекомендував себе і відвар гострого перцю. 100 г гіркого стручкового перцю (можна меленого) залийте 10 л води, прокип’ятіть 1–2 год. Дайте настоятися кілька годин. Додайте половинку господарського мила, розведеного у воді, та обприскуйте рослини.
Який би засіб ви не обрали, не завадить пам’ятати, що останнє обприскування варто проводити не пізніше, ніж за 20 днів до збору урожаю. Також не забувайте, що комахи час від часу йдуть в ґрунт, тим самим рятуючись від отрути.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x