На Черкащині вчили енергосервісу

На Черкащині вчили енергосервісу

Як залучати кошти на впровадження нових енергоощадних технологій убюджетній сфері, житлових будинках та використовувати для цього ЕСКО-механізми зокрема навчали в облдержадміністрації. Семінар із енергосервісу сьогодні об’єднав близько сотні представників ОСББ, ЖБК та фахівців у сфері енергозбереження із усіх районів Черкащини. Про це «Нова Доба» дізналася із прес-служби Черкаської ОДА.

Ініціювали проведення навчань Держенергоефективності спільно з Регіональним представництвом Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні.
За словами заступника очільника області Ярослава Березаня, нині держава поставила питання енергоефективності досить жорстко. Особливо це стосується тих проектів з реконструкції чи відбудови, які фінансуються з Держфонду регіонального розвитку чи бюджетним коштом. Такі законодавчі зміни були запроваджені нещодавно. Нині ж вони дозволяють більш ефективно використовувати фінансовий ресурс.

– У сьогоднішніх умовах економічного становища та політичної ситуації, енергетична незалежність фактично прирівнюється до провідної сфери в державі, – каже посадовець. – Зменшення споживання та витрачання енергоресурсів є запорукою здобуття енергонезалежності Україною. Приміром, нині Черкащина вже скоротила споживання на 34,5 млн м. куб природного газу (в порівнянні з 2016 роком). Крім того, йдеться і про заощадження коштів пересічних громадян, які проживають у багатоквартирних будинках та мають, приміром, ОСББ. Такі об’єднання співвласників будинків на енергоощадні заходи вже залучають кошти Фонду енергоефективності. Втім, зараз перелік можливостей для залучення інвестицій постійно зростає. Це ті ж ЕСКО-механізми. І для них не потрібні бюджетні кошти.

Радник Голови Держенергоефективності Олексій Корчміт відзначає, що вже майже три роки в Україні діє закон, який врегульовує питання залучення приватних інвестицій в енергоефективність за механізмом енергосервісних договорів. Зокрема, й запровадження ЕСКО-договорів. Один такий вже реалізували у Каневі. Завдяки чому тут досягли 70% економії витрат на електроенергію для освітлення.

– Ви не купуєте обладнання і матеріали, а купуєте майбутню економію – це є основним принципом енергосервісу, – розповідає Олексій Корчміт. – Приміром, у вас є школа. Нехай вона витрачає 800 тисяч гривень на опалення. Залучивши інвестора за договором, який упровадить комплекс енергоощадних заходів – заміна вікон, дверей, установка індивідуального пункту опалення – школа у підсумку отримає економію на опалення в половину. Тобто з цієї половини витрат на опалення, навчальний заклад сплачує 90 % інвесторові, повертаючи таким чином вкладені ним кошти, а 10 % залишається школі протягом дії договору. По його завершенню все обладнання переходить у власність школи, як і вся подальша економія.

Як наголосив Олексій Корчміт, ЕСКО-механізм – це реальний спосіб залучення коштів зацікавлених інвесторів для утеплення багатоповерхівок. Головною привабливістю цього механізму є відсутність для ОСББ початкових вкладень та ризиків, тому що платежі за енергосервісним договором здійснюються лише у разі забезпечення ЕСКО-інвестором реальної економії енергоресурсів, наголосив він. Завдяки ЕСКО-проекту можна досягти від 50 % економії витрат на опалення. Окрім менших комунальних платежів, мешканці багатоповерхівки отримають комфортні умови у помешканнях, а вартість їхніх квартир зросте у ціні.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x