Корсунські «АТОмани» роблять місто комфортним своїми руками

Корсунські «АТОмани» роблять місто комфортним своїми руками

Групу людей з граблями, лопатами, тачками та іншими інструментами застала на так званому «дитячому» пляжі у Корсуні-Шевченківському. Так років 15–20 тому називали берег Росі у тому місці, де в неї впадає Корсунка, і де любили влітку купатися і діти, й дорослі. На білому річковому піску гарно було грітися, пляж був облаштований туалетом, грибками, кабінками для переодягання. Місце чудове, поряд – джерело з холодною водою, а перейдеш через Корсунку – гранітні камені з шумками.

Потім у гирлі Корсунки намило велику косу з мулу і бруду, змитого з міських вулиць, вона заросла очеретом і навіть вербами. Розкішний пляж також замулився, заріс очеретом і водоростями. Рось давно втратила багатоводність і здатність самоочищатися. А купатися в жару так хочеться…

Відновити «дитячий» пляж вирішила громадська організація і благодійний фонд «АТОмани» (назва від одного з напрямків діяльності ГО – волонтерської допомоги бійцям на Сході України і від того, що у складі ГО є кілька учасників АТО). Досвід у них вже був – перед цим впорядкували острів Зелений, на якому стоїть знаменитий Росич – пам’ятник захисникам Київської Русі.

Роботу на березі виконали чималеньку: викосили зарості трави, переорали, очистили сам пляж, завезли туди пісок, прибрали частину очерету та водоростей, відкривши шлях для плавання. Однак однієї толоки виявилось замало – і 14 липня знову взялись за роботу. Відновили русло Корсунки, вивозили на берег мул, копали траншею для стоку води від замуленого джерела під горою, продовжували косити трави, серед яких і отруйні амброзія та борщівник Сосновського. «Старший» групи Олекса Степаненко додав, що на пляжі встановили 2 урни для сміття, лавочки для відпочивальників, облаштували спортивний майданчик.

Однак для того, щоб пляж став зручним для купання, насамперед слід розібратися з мулом. Тачок і лопат для цього замало. Для розчищення русла Корсунки «АТОмани» за власні кошти наймали техніку.

– Звернулись по допомогу до міської ради, – розповідає один з добровольців-благодійників Євген Шпилько, – але особливого ентузіазму у чиновників не побачили. Кажуть, дайте нам кошторис, то можливо гроші виділимо. Коли це буде і який кошторис у громадської організації? Прийшли б на місце та й складали той кошторис. Вже скільки років місцева влада тільки розмови веде про благоустрій цього місця. А люди відпочивати сьогодні хочуть. Допомога необхідна спеціальною технікою, тоді ще одне гарне діло для міста зробимо.

Слід додати, що подібних до «АТОманів» небайдужих людей у Корсуні-Шевченківському чимало. Саме благодійники облаштували два місця відпочинку на Мартанському ставку, впорядкували так званий «жіночий» пляж на о. Коцюбинського, пляжі Тартак та Водокачка і багато інших місць, дорогих серцю, бо й подаровані природою для людської насолоди. Приємно, що все більше дорослих і молоді приєднуються до ентузіастів і власними руками створюють собі комфортні умови для дозвілля.

Людмила Моренко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x