Профілактика отруєнь на Великодні та травневі свята

Профілактика отруєнь на Великодні та травневі свята

Впродовж минулого року в Черкаській області зареєстровано один спалах гострих кишкових інфекцій, пов’язаних з об’єктом громадського харчування в м. Каневі з 33 потерпілими та два випадки групових захворювань на гастроентероколіти в м. Черкаси.

Цього року в області захворіло 544 особи на гострі кишкові інфекції, а це, порівняно з аналогічним періодом минулого року, на 11,5 % більше. Хворіють переважно діти.

Про це «Новій Добі» повідомили в Головному Управлінні Держсанепідслужби у Черкаській області.

Причиною зараження кишковими інфекціями найчастіше стає наша неуважність до власного здоров’я: не миються руки, особливо під час відпочинку на природі чи після роботи на городі, п’ється сира вода з колодязів, купуються у невстановлених місцях молоко і молочні вироби, м’ясо, пиріжки, торти, тістечка. Наближається тепла пора, пора весняних Великодніх та травневих свят, поминальних днів.

Черкащани в очікуванні багатоденних вихідних, більшість з яких планується провести, відпочиваючи на природі, біля водойм, тощо. Для того, щоб святкування не призвело до будь-яких розладів травлення, харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, Головне Управління Держсанепідслужби у Черкаській області рекомендує дотримуватись основних простих правил:
1. Оминайте місця стихійної торгівлі, купуйте харчові продукти та продовольчу сировину (яйця, м’ясо, молочні продукти) лише у стаціонарних закладах торгівлі або на санкціонованих ринках;
2. Купуючи будь-які харчові продукти, завжди перевіряйте термін придатності та дотримуйтесь термінів споживання, вимагайте документи, що засвідчують якість та безпеку;
3. Придбане на ринках молоко завжди потрібно кип’ятити, яйця перед приготуванням обов’язково мити, а потім варити або смажити;
4. При приготуванні страв дотримуйтесь технології їх приготування, особливо щодо термічної обробки м’ясних, кулінарних виробів із м’яса, птиці та яєць;
5. Продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, салати, до складу яких входять яйця, молочні продукти, тощо) зберігайте в холодильнику при температурі не вище +40С, дотримуйтесь встановлених гарантованих термінів зберігання;
6. Використовуйте окремий розподільний інвентар для обробки сировини та готових страв, сировину та готові страви зберігайте в холодильнику окремо;
7. Не допускайте використання води для пиття та приготування їжі з невідомих джерел;
8. Овочі та фрукти при споживанні добре промивайте питною водою;
9. Дотримуйтесь правил особистої гігієни.

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи або викликати «швидку допомогу». Не рекомендовано займатися самолікуванням.
Також необхідно пам’ятати, що після переходу від тривалого посту до вживання святкових страв є ризик виникнення ускладнень з боку шлунково-кишкового тракту, насамперед панкреатиту, холециститу. Тому слід дотримуватись принципу поступового переходу від вживання пісних страв до святкового меню.
Використання цих порад допоможе вам уникнути можливих харчових отруєнь, гострих кишкових інфекцій та загострень з боку шлунково-кишкового тракту.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x