Найзабрудненішим у Черкасах є Дніпровський мікрорайон

Найзабрудненішим у Черкасах є Дніпровський мікрорайон

Проблема забруднення довкілля залишається актуальною для м. Черкаси, оскільки до забруднення транспортом, котельнями додається забруднення від підприємств хімічного виробництва. Щодня жителі Черкас змушені дихати повітрям, яке є сумішшю пилу, промислових викидів та вихлопних газів. Про це «Новій Добі» стало відомо з прес-служби Черкаського обласного гідрометцентру.

Окрім цього, місто Черкаси має низький природний потенціал до розсіювання шкідливих домішок в атмосфері. Він зумовлений переважанням слабо вітряної погоди, частими туманами в весняний період року та малою кількістю опадів влітку в поєднанні з безвітряною погодою. Такі умови не сприяють очищенню атмосфери у місті.

Лабораторія обласного гідрометеоцентру відбирає проби атмосферного повітря в різних районах міста, а саме: в районі п’ятої поліклініки; по вул. Святотроїцькій, 68 (центр міста) та по вул. Гетьмана Сагайдачного,146 (Дніпровський мікрорайон). Кількість контрольованих інгредієнтів становить 18, в т.ч. 8 важких металів. За місяць відбирається в середньому 1 500 проб, за півріччя 2018 року відібрано 9 334 проби.

Для оцінки ступеня забруднення повітря використовуються гранично допустимі концентрації: середньодобова (далі по тексту – ГДК с.д.) та максимально-разова. У порівняльному аналізі забруднення атмосфери використовуються комплексний індекс забруднення атмосфери (далі ІЗА)

За І півріччя 2018 року концентрації забруднюючих повітря речовин мають такі значення:

Пил 0,1 мг/м3 (0,67 ГДК с.д)
Діоксид сірки 0,011 мг/м3 (0,22 ГДК с.д)
Діоксид азоту 0,06 мг/м3 (1,5 ГДК с.д)
Оксид вуглецю 1,0 мг/м3 (0,33 ГДК с.д)
Оксид азоту 0,03 мг/м3 (0,5 ГДК с.д)
Сірководень 0,001 мг/м3 –
Аміак 0,04 мг/м3 (1,00 ГДК с.д)
Формальдегід 0,007 мг/м3 (2,33 ГДК с.д)

Упродовж півріччя забруднення атмосфери було обумовлено підвищеним вмістом формальдегіду та діоксиду азоту. Найвищі середньомісячні концентрації цих речовин спостерігалась в Дніпровському мікрорайоні: по формальдегіду на рівні 2,7 ГДК с.д – в лютому, квітні та травні; по діоксиду азоту (4,0ГДК с.д) – у лютому.

ІЗА за І півріччя 2018 року склав 6,54, що свідчить про підвищений рівень забруднення атмосфери у місті сторонніми домішками. Проте, у лютому, квітні та травні рівень забруднення атмосферного повітря був високий.

Найбільш забрудненим районом залишається Дніпровський мікрорайон. У порівнянні з 2017 роком у цьому районі зросли середньорічні концентрації по діоксиду азоту у 1,5 рази, по аміаку – у 1,2 рази. Вміст інших домішок залишився без суттєвих змін.

Аналіз даних спостережень за останні 5 років виявив тенденцію зниження середнього рівня забруднення атмосферного повітря діоксидом сірки, оксидом вуглецю та формальдегідом. Водночас, вміст в повітрі діоксиду азоту, сірководню та важких металів (окрім хрому та цинку) зростає.

Отже, незважаючи на спад промисловості, рівень забруднення атмосферного повітря по окремим домішкам продовжує перевищувати гранично – допустимі норми. Неякісне атмосферне повітря негативно впливає на самопочуття, особливо в спекотну мало вітряну погоду. Тому рекомендуємо, для прогулянок не використовувати тротуари вулиць, відвідуйте парки, сквери. Частіше проводьте свій відпочинок за межами міста. Це принесе користь вашому здоровʼю.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x