У звенигородському будинку славетного академіка планують зробити музей

У звенигородському будинку славетного академіка планують зробити музей

Громаді Звенигородки може бути передано будинок, у якому жив і працював академік Агатангел Кримський – вчений-орієнталіст та славіст, поет та письменник, один із засновників та перших академіків Всеукраїнської Академії наук. Йому належать багато праць із арабської філософії, історії, археології, оригінальні дослідження із українознавства. Про це «Нова Доба» дізналася зі Звенигородської РДА.

Відбулась зустріч голови Звенигородської райдержадміністрації Василя Довбуша та міського голови Звенигородки Олександра Саєнка з представниками Інституту сходознавства ім. Агатангела Кримського Національної академії наук України, на якій обговорювалось питання передачі у власність громади міста будинку академіка. Наразі будівля перебуває на балансі інституту. Але на реставрацію споруди установа коштів не має.

– На мій погляд, передача будинку Кримського громаді міста – це найкращий варіант, – цитує Олександра Саєнка прес-служба міської ради. – Адже ж, якщо питання вдасться владнати належним чином, то обласна, районна та міська влади матимуть можливість спільно розробити програму й відшукати кошти у бюджетах, щоб завершити реконструкцію будівлі, для чого потрібно задіяти 2 мільйонів гривень. І це буде найкращий вияв шани і поваги до нашого визначного земляка. А, вирішивши це питання, ми матимемо змогу розглянути й інші слушні пропозиції наших земляків: спорудити пам’ятний знак землякові, налагодити партнерство зі східними країнами, де письменника знають і пошановують, організувати випуск книг, пов’язаних із життям та творчістю Кримського. Але нині першочергове завдання влади – створити у садибі Кримських музей, щоб повернути Агатангела Кримського й культурно-просвітницьким шляхом. Для цього у міській раді розробляється детальний план організаційно-виховних та культурно-просвітницьких заходів.

За результатами зустрічі головою райдержадміністрації надано відповідні доручення щодо прискорення оформлення необхідної документації на історичний об’єкт міста.

У 2021 році відзначатиметься 150-річчя від дня народження Агатангела Юхимовича Кримського.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x