Особисті селянські господарства Черкащини отримують фінансову підтримку від держави

Особисті селянські господарства Черкащини отримують фінансову підтримку від держави

Дотації за утримання молодняку, часткова компенсація вартості придбаної сільськогосподарської техніки, здешевлення кредитів – сільгоспвиробники області користуються можливостями для власного розвитку, які надає держава. Підтримкою для особистих селянських господарств є й обласні програми, говорить начальник управління агропромислового розвитку ОДА Ігор Колодка, повідомляє прес-служба ЧОДА.

У І кварталі цього року для отримання спеціальної бюджетної дотації за утримання молодняку великої рогатої худоби, який народився у особистих селянських господарствах, звернулися 56 фізичних осіб. Їм сплатили 107,9 тисяч гривень дотації. Як відзначив начальник обласного управління агропромислового розвитку, у ІІ кварталі кількість звернень за отриманням дотації буде значно більшою.

Водночас, за бюджетною програмою «Фінансова підтримка заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів» надійшло 5 мільйонів 308 тисяч гривень фінансової підтримки.

На часткову компенсацію вартості придбаної сільськогосподарської техніки подано 49 заяв на 70 одиниць техніки вартістю 21 мільйон гривень. З них сільськогосподарським підприємствам сплачено 4,5 мільйона гривень.

Для підтримки галузі тваринництва суб’єктам господарювання, які є юридичними особами, надається дотація за утримання корів в розмірі 750 грн за 1 голову станом на 1 травня та на 1 жовтня. Так, у І півріччі за отриманням дотації звернулися 102 господарства, де утримується 36,8 тисячі голів корів.

– На Черкащині також діє низка обласний програм, спрямованих на підтримку галузі тваринництва, – каже Ігор Колодка. – Зокрема, це програми із запобігання виникнення захворювання свиней африканською чумою, розвитку рибного господарства, свинарства, молочного скотарства. Щодо попередження спалахів АЧС, то, зрозуміло, своєчасне виконання протиепізоотичних заходів забезпечить мінімізацію втрат в економіці. Тому необхідно розробити та прийняти відповідні програми у кожному районі та вжити заходів для виділення коштів на випадок виникнення спалаху захворювання на АЧС.

Також тривають роботи з технічного переоснащення та переведення галузі молочного скотарства на промислову основу. Приміром, у ТОВ «Перемога» Золотоніського району будується молочний комплекс на 1000 голів корів. Продовжується будівництво ІІ черги молочного комплексу у ТОВ «Кищенці» Маньківського району.

Відзначимо, щорічно на промисловій основі в сільськогосподарських підприємствах та комплексах виробляється 330-335 тисяч тонн м’яса птиці, що становить майже 100 % від загальних обсягів, біля 6 тисяч тонн свинини, або 20 % від обсягів вироблених в сільгосппідприємствах.

У молочному скотарстві функціонують 16 молочних комплекси з безприв’язним утриманням корів та доїнням у доїльних залах загальною потужністю більше 12 тисяч голів. На промисловій основі виробляється більше 80 тисяч тонн молока. Це – майже третина від загальних обсягів молока виробленого у сільськогосподарських підприємствах. Більше 90 % молока виробленого на промисловій основі відповідає класу «Екстра».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x