Липень – час їсти чорницю

Липень – час їсти чорницю

Триває сезон смачних і дуже корисних ягід – чорниць. Склад чорниці, здавалося б, не дивує: 84 % води, 12,5 % вуглеводів, решта 3,5 % – білки, жири, клітковина і мінерали. Проте, ці маленькі ягідки містять багато вітамінів та елементів, необхідних організму людини. До речі, чорниця – сильний природний антиоксидант, який посилює регенераційні процеси в організмі. Через це чорницю застосовують для загального омолодження організму, активізації діяльності мозку і профілактики онкологічних захворювань.

Чорниця містить багато калію, натрію, магнію, фосфору. Окрім того, вона має залізо, мідь, марганець, кобальт і нікель, а також вітаміни С, Р і РР, В1 і В6, пантотенову кислоту. До слова, у минулих століттях медики навіть використовували чорницю для лікування своїх пацієнтів. Вітамін С, таніни і флавоноїди ефективні при погіршенні зору, кон’юнктивіті, зниження рівня адаптації до темряви, відшаруванні сітківки. Відвар із чорниці застосовують при лікуванні запальних процесів горла і порожнини рота, шлункових розладів, хронічного ревматизму, екзем і опіків, анемії.
При ангіні й стоматиті соком або водним настоєм чорниці (столова ложка свіжих або сухих ягід на склянку окропу) полощуть горло і порожнину рота, а чай із цієї ягоди допомагає при енурезі.
Фітонциди, що містить чорниця, роблять її також потужним бактерицидним засобом – вона покращує стан хворого при дизентерії, циститі, діареї і стафілококових інфекціях. А ще ця ягода знижує вміст цукру в крові, тому її рекомендують їсти тим, хто страждає на діабет.
Чорниця дуже корисна для зору. Недаремно ж лікарі у дитинстві радять їсти багато чорниці, адже це справжній «скарб» для тих, хто погано бачить: вона прискорює оновлення сітківки, покращує кровообіг і зменшує напругу очей. Втім, навіть тим, хто має гарний зір, цю ягоду теж потрібно їсти – вона підвищує гостроту зору.
Окрім лікувальних цілей, чорницю часто застосовують для догляду шкірою – маски з цієї ягоди покращують колір обличчя і розгладжують дрібні зморшки. Ця маска підійде будь-якому типу шкіри.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x