Європейська «молочна» якість на фермі в Заріччі

Європейська «молочна» якість на фермі в Заріччі

Недалеко від основної ремонтної бази СТОВ «Агрофірма \”Злагода\”» розташована ферма. На ній вирощують 622 голови великої рогатої худоби, з них – 300 голів дійного стада. Там майже щодня трудяться 28 робітників, при цьому кожна доярка відповідає за 45 корів. Молоко, що отримують за допомогою доїльних апаратів, відправляють на виробництво в Білу Церкву, де з нього потім виготовляють кисломолочні продукти.

Європейська «молочна» якість на фермі в Заріччі

[b]Завідувач ферми Надія Бортніцька працює на підприємстві вже 4 роки, а всього трудового стажу у сфері тваринництва має понад 40 років. До того, як прийшла на СТОВ «Агрофірма \”Злагода\”», жінка займала посаду зоотехніка-селекціонера в колгоспі «Родина». За словами Надії Василівни, якість вищого ґатунку молока, що збирають на їхній фермі, відповідає вимогам європейських стандартів: показник жирності, бактеріальної забрудненості тощо. Крім того, нині значно поліпшилася племінна робота та генетичний потенціал стада.
– Торік почали годувати тварин сінажем. На сьогодні вже заготовили 324 тонни сіна – цього достатньо для годування худоби. За рахунок якісних кормів удалося збільшити вміст жиру в молоці: раніше він дорівнював 3,6-3,7 %, у жовтні–березні зріс до 4,0-4,1 %. Це залікові показники, – резюмує завідувачка. – Доярки, як правило, забирають вечірню й ранішню «молочні» партії. Зараз доїмо 5 тонн молока – це 18,7 кілограма на фуражну корову. За 6 місяців із розрахунку на одну корову надоїли 2 тонни 800 кілограмів молока. Усього валовий надій за півроку склав 783 тонни. До кінця року плануємо надоїти ще 1 400 тонн молока.
Завдяки генетичному поліпшенню та покращенню кормової бази на фермі збільшилася продуктивність корів-первісток: раніше одна первістка давала 13 кг молока, наразі отримують від 20 до 30 кг.

– У цьому році ми одержали 46 телят, до кінця року їх має бути 83. Також увели первісток в основне стадо. До кінця року плануємо 36 нетелів на кожну сотню корів. Сім’я биків-поліпшувачів ми замовляємо у відомій канадській компанії «Сімекс Альянс», представництво якої рошташоване в Переяславі-Хмельницькому, – каже Надія Бортніцька.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x