Антикризове законодавство – що змінилось?

Антикризове законодавство – що змінилось?

З 1 квітня 2014 року набрав чинності Закон України від 27 березня 2014 р. № 1166-VII «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні». Про основні зміни податкового законодавства, передбачені цим нормативним документом, розповідає перший заступник начальника ДПІ у м. Черкасах Дмитро Таран, інформують у ДПІ.
Ставка податку на прибуток не знижуватиметься – ставка податку на прибуток 18% – остаточно закріплена як основна ставка.
Ставка ПДВ залишиться незмінною – ПДВ матиме три види ставок – 20%, 7% та 0%. Основною, як і раніше, залишається 20%-ва ставка ПДВ. З 1 квітня з’явиться 7%-ва ставка, яка стосується тих, хто здійснює постачання лікарських засобів, унесених до Державного реєстру та виробів медичного призначення за переліком КМУ.

Експортно-імпортні операції – з 1 квітня 2014 р. вартість товарів (митну), які можна ввозити чи вивозити з України без ПДВ, підвищили зі 100 до 150 євро (еквівалента цієї суми). Разом з цим, вартість товарів, що ввозяться в Україну в несупроводжуваному багажі, у міжнародних поштових і експрес-відправленнях, знизили з 300 до 150 євро (еквівалента цієї суми).
Відшкодування ПДВ – з\’явилась нова форма бюджетного відшкодування ПДВ у вигляді облігацій внутрішньої державної позики. Строк запозичення щодо цих облігацій становить 5 років.
Податок на доходи з процентів за депозитами – законодавці визначили суму отриманих протягом року відсотків з депозитів, яка не підлягає оподаткуванню. Така сума становить 17 прожиткових мінімумів для працездатної особи, установлених законом на 1 січня звітного податкового року. Для 2014 року це 20 706 грн (17х1218 грн). З 1 липня 2014 року отримані відсотки за депозитами, які перевищують вказану суму, оподатковуватимуться за 15%-ою ставкою.
Пенсії оподатковуватимуться лише у «заможних» пенсіонерів – суми пенсій або щомісячного довічного утримання, які платник отримує з Пенсійного фонду чи бюджету згідно з законом у розмірі, який перевищує 10 тис грн, є також об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб. Податок у розмірі 15% (17%) утримуватиметься лише з суми перевищення над 10 тис грн.

Акцизний податок – зростають ставки акцизного податку за переважною більшістю підакцизних товарів. Так, зокрема, акциз на пиво та вермути зросте майже на 40%. Суттєво зростуть ставки і на тютюнові вироби. Нові ставки акцизного податку починають діяти поступово, а саме:
– на пиво – з 01.05.2014 р.;
– на спирт етиловий та ін. спиртові дистилянти, алкогольні напої – з 01.09.2014р.;
– на тютюнові вироби та мінімальне акцизне податкове зобов\’язання – з 01.07.2014р.
Збір за першу реєстрацію транспортних засобів – цей збір сплачують фізичні та юридичні особи, які здійснюють в Україні першу реєстрацію щойно ввезених з-за кордону нових або вживаних транспортних засобів. Ставки цього збору збільшено практично на 8%. Приміром, за авто з об\’ємом двигуна 1,8 – 2,5 куб. см. сума збору становитиме 12,73 грн. за кожні 100 куб.см.
Екологічний податок – з 01 квітня 2014 р. ставки екологічного податку зростуть на 8,3%.
Плата за землю – для землевласників та землекористувачів, які мають землю в тих населених пунктах, де проведено грошову оцінку землі, ставок податку не змінювали. Для власників землі та землекористувачів у населених пунктах, де не проведено грошову оцінку землі, ставки земельного податку збільшено практично на 8%. Також чітко визначено однаковий для всіх платників мінімальний розмір орендної плати: не менше 3% нормативної грошової оцінки землі.

Збір за користування радіочастотним ресурсом України – ставки за користування радіочастотним ресурсом в усіх діапазонах збільшено майже вдвічі.
Збір за спеціальне використання води – ставки збору збільшено для майже всіх напрямів і джерел водокористування (для платників міста Черкаси вони становлять 33,92 грн за 100 куб. м. води).
Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (податок на нерухомість) – відтепер базою оподаткування цим податком є загальна площа (а не житлова, як це було раніше) об\’єкта житлової нерухомості. Ставка податку для квартири/квартир, загальна площа яких не перевищує 240 кв.м або житлового будинку/будинків, загальна площа яких не перевищує 500 кв.м, становить у 2014 році не більше 12,18 грн. (1% від мінімальної зарплати на 01.01.2014 – 1218 грн.) за 1 кв. метр бази оподаткування.
Мінімальна заробітна плата та прожитковий мінімум у 2014 році – Розміри цих соціальних гарантій заморожено на рівні ставок, визначених станом на 1 січня 2014 року. Отже, протягом всього 2014 року їх розміри є такими:
– прожитковий мінімум для працездатних осіб становитиме 1218 грн.
– мінімальна зарплата також становитиме 1218 грн.
До кінця року не зростатимуть і ті платежі, які залежать від розміру «мінімалок»: максимальна величина доходу, з якого справляється єдиний внесок, мінімальний та максимальний розмір єдиного внеску підприємців, плата за отримання ліцензій та ін.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x