На селекторній нараді обговорили питання децентралізації влади

На селекторній нараді обговорили питання децентралізації влади

У селекторній нараді з питань децентралізації влади взяли участь голова ОДА Юрій Ткаченко, голова обласної ради Валентина Коваленко, в.о. секретаря міської ради Віктор Білоусов. Саму ж нараду проводив Віце-прем’єр-міністр та Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Володимир Гройсман. Про це «Новій Добі» повідомив власний кореспондент.
Спочатку Володимир Борисович окреслив основні напрями децентралізації влади.

– На сьогодні розроблено концепцію реформи місцевого самоврядування. На рівні регіону ми пропонуємо утворити виконавчий комітет обласних рад, на рівні району – районних рад, на рівні громади – виконавчий комітет громади, – сказав міністр. – На рівень громади передається місцевий економічний розвиток, розвиток місцевої інфраструктури, планування розвитку території громади, благоустрій, соціальна допомога, швидка медична допомога, фінанси, муніципальна міліція, пасажирські перевезення, весь спектр житлово-комунальних послуг і іншої інфраструктури, культура та фізична культура і спорт.

На рівень району – утримання об’єктів спільної власності територіальної громади, транспортна інфраструктура району, забезпечення надання вторинної медичної допомоги, виховання та навчання дітей у школах-інтернатах. Реформа передбачає на рівень регіону – повноцінне планування регіонального розвитку, транспортна інфраструктура регіонального значення, спеціалізована охорона здоров’я, спеціалізована середня освіта, розвиток культури, спорту, туризму, утримання об’єктів спільної власності.
Також зараз йде мова про ліквідацію державних адміністрацій у тому вигляді, в якому вони є: владу від регіону до громади потрібно обирати, а не призначати з Києва. А що стосується альтернативи, то йдеться про створення державних представництв.

Очільник області, звертаючись до Володимира Гройсмана, окреслив основні проблемні питання, які хвилюють область: сплата загальнодержавних податків, створення муніципальної міліції.

– Сплата загальнодержавних податків повинна відбуватися не за місцем реєстрації, а за розміщення самого підприємства, – зазначив Юрій Олегович. – Також громадськість активно підтримує створення муніципальної міліції, може забезпечити міліцейськими кадрами тут на місці, для охорони правопорядку.
Валентина Коваленко зазначила, що потрібно внести зміни й до Земельного кодексу, аби територіальна громада могла вільно ними розпоряджатися.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x