Агрометеорологи області прогнозують рекордний урожай озимої пшениці

Агрометеорологи області прогнозують рекордний урожай озимої пшениці

Суху спекотну погоду на Черкащині улаштував блокуючий антициклон зі сходу. Температурний фон 21-24º, що на 5-8º вище кліматичної норми на цей час та на 2-3º вище найжаркішого періоду на Черкащині, який звичайно спостерігається 20.07-20.08. У минулі вихідні денні максимуми в області сягали 30-33º, у Черкасах 31º тепла, проте температурні рекорди, що були встановлені в цей період у 2007 році не перебито, про це поінформував начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань.

Середня добова температура ґрунту на глибині 10 см висока – 23-26° , що на 5-6º вище норми на цей час і може негативно впливати на цукровий буряк та картоплю, де вже розпочався ріст кореня та формування бульб.
Тепла погода останніх 5 днів прискорила накопичення ефективних температур, що сприяє розвитку теплолюбних рослин. Рясні дощі в другій декаді травня покращили умови для накопичення маси трав та їх відростання після першого укосу. Перша половина поточного тижня сприятиме заготівлі сіна.

Агрометеорологічні умови вегетації озимих зернових культур восени, умови перезимівлі у 2013-2014 рр. достатнє тепло та забезпечення вологою весною на Черкащині виявилися сприятливими, тому агрометеорологи області прогнозують рекордний врожай озимої пшениці – 56 ц/га. До цього найвищий урожай – 55 ц/га на Черкащині зібрано у 1993 році.
За прогнозом погоди, до кінця травня чорноморський циклон продовжить дестабілізувати атмосферу, і як наслідок локальні короткочасні грозові дощі, в окремі дні місцями із градом та шквалами 15-20 м/с. Найбільш інтенсивні й тривалі дощі очікуються всередині тижня.
На свята «Останній дзвоник» та «Випускний вечір», що плануються на 30-31 травня, переважатиме сонячна та тепла погода, температура повітря вночі 12-17º, вдень 23-28º, у другій половині дня місцями можливі короткочасні грозові дощі.
Початок календарного літа очікується нежарким. І, взагалі, цьогорічне літо очікується помірно-теплим та грозовим. Найкращі його періоди для відпочинку ймовірні в другій половині липня та в перші 20 днів серпня.

Висока температура та низька вологість повітря в найближчу добу сприятимуть підвищенню пожежної небезпеки до високої (4 клас). Будьте обережні з вогнем на природі! Температура води у Дніпрі біля Черкас на 8 годину становила 22°.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x