Обласна влада обговорила проблеми профілактики ВІЛ-інфекції

Обласна влада обговорила проблеми профілактики ВІЛ-інфекції

Учора, 28 травня 2014 року, за участі голови обласної ради Валентини Коваленко, при сприянні Федерації профспілок Черкаської області пройшло засідання тристороннього «круглого столу» на тему «Добровільне консультування та тестування на ВІЛ для працівників у Черкаській області: можливості та складнощі». Повідомляють в обласній раді.

У зустрічі взяли участь голова, національний координатор Міжнародної організації праці в Україні Сергій Савчук, координатор заходів МОП з ВІЛ у сфері праці Лариса Савчук, представник Об’єднаної групи ООН зі СНІДу (ЮНЕЙДС) в Україні Тетяна Шерстюк, головний лікар комунального закладу «Черкаський обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом» Черкаської обласної ради Петро Левченко, виконавчий директор обласного союзу промисловців і підприємців Тетяна Яворська, заступник начальника департаменту охорони здоров’я Наталія Лакуста, представники навчальних закладів, підприємств та установ, а також громадських організацій області.

Як зазначив, відкриваючи роботу засідання голова Федерації профспілок Черкаської області Петро Шевченко, головним питанням порядку денного, що зібрало присутніх на «круглому столі», є боротьба з поширенням ВІЛ-інфекції серед працюючого населення, збереження трудового ресурсу. Адже проблема ВІЛ/СНІДу давно вийшла за межі медичної і носить соціальний та трудовий характер. Ця небезпечна тенденція сьогодення – збільшення відсотка захворюваності у благополучному середовищі населення, а не серед груп ризику, як це було раніше, з кожним роком набуває все більших масштабів.

За словами голови обласної ради Валентини Коваленко питання захворюваності на ВІЛ/СНІД, зокрема, й на Черкащині є гострою та викликає велике занепокоєння за темпами поширення. Вона також зауважила, що депутатський корпус області не залишився осторонь цієї проблеми – в області діяла програма забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД, а наразі готується новий проект аналогічної програми.

Виступаючі зауважили, що проблема поширення ВІЛ/СНІД серед працездатних громадян в Україні вкрай загрозлива. На жаль, Черкащина не виняток. Серед областей країни наша займає 7-8 місце по темпах розповсюдження хвороби. Зокрема, за січень-березень поточного року виявлено 5 844 випадки інфікування, з них 943 – це діти до 14 років.

З метою профілактики та попередження хвороби в області, окрім виконання обласної програми, область долучилась до співпраці з Міжнародною організацією праці (МОП), спільно з якою у 2012-2013 роках реалізовувався пілотний проект «Сприяння впровадженню програм протидії ВІЛ/СНІДу на робочому місці». Проектом було охоплено 12 підприємств, організацій та установ Черкащини загальною чисельністю працюючих майже 10 тисяч осіб.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x