У Черкаській області щорічно здають кров близько 15 тисяч донорів

У Черкаській  області щорічно  здають кров близько 15 тисяч донорів

Всесвітній день донора крові святкують 14 червня. Його відзначає багато країн світу. Як повідомляють у КНП «Черкаський міський інформаційно-аналітичний центр медичної статистики та здоров’я ЧМР», у м. Черкаси здача крові проводиться в обласній станції переливання крові, пунктах переливання крові КЗ «Третя Черкаська міська лікарня швидкої медичної допомоги» ЧМР та КЗ «Черкаський міський пологовий будинок «Центр матері та дитини» ЧМР. Про це «Нова Доба» дізналася в прес-службі Черкаської міської ради.

Серед співробітників лікарні та пологового будинку є кадрові донори, які здають кров при нагальній потребі.

Щорічно в третій лікарні переливається близько 700 літрів плазми та еритроцитів. За 2013 рік в лікарні заготовлено 318, 8 л., за 5 місяців 2014 р. – 190, 7 л. донорської крові. У пологовому будинку в 2013 році – 83,7л. крові; 122,0л. – еритроцитів.

Більше, як 1600 донорів Черкаської області нагороджено званням «Почесний донор України», тобто здали кров 40 або більше разів у повній фізіологічній дозі.

Для скорочення захворюваності і смертності велике значення має рівний доступ до безпечної крові і продуктів крові всіх, хто їх потребує. Але такий доступ може бути забезпечений лише в разі значного збільшення числа людей, які свідомо, регулярно і добровільно здають кров.

Донори були і надалі залишаються єдиним джерелом отримання крові для лікування хворих. Кожен третій мешканець планети хоча б раз у житті потребує донорської крові.

30 відсотків заготовленої крові здається за грошову винагороду. Більшість країн світу зосередились на добровільному безоплатному регулярному даруванні крові. Таке донорство вважається найбезпечнішим, тому, що здійснюється свідомо. За роки відзначення Всесвітнього дня донора кількість країн, які зареєстрували виключно безоплатне добровільне донорство, виросло з 39 до 60.

Донором може бути кожна здорова людина у віці від 18 років, незалежно від статі та професії. Для здорової людини донорство не шкідливе. Ретельний медичний відбір донорів забезпечує здійснення гуманного принципу медицини – максимальна користь хворому, ніякої шкоди донору.

Сучасна медицина має тисячі лікувальних препаратів, але медики сходяться на одному: ніщо не може замі6нити людську кров. Тож донори потрібні хворим людям завжди, щохвилини.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x