Синя цибуля від звичайної відрізняється лише смаком

«Поясніть чим так звана синя цибуля відрізняється від звичайної, білої, і чим вона корисна?».

Володимир Онопрієнко, Черкаси

– Так звана синя цибуля – це один із різновидів добре відомої нам городньої культури, – говорить дієтолог Черкаської обласної лікарні Олеся Копильчук. – Уперше її виростили в Криму. Протягом тривалого часу синю цибулю можна було побачити лише на півострові, але згодом відпочивальники розвезли екзотичну культуру по всій Україні. Нині її культивують практично скрізь. Справжня кримська синя цибуля – це солодкий соковитий овоч без будь-якого гіркого присмаку. Культура ж, яку нині можна побачити у нас на базарі, дуже відрізняється від тієї, що з’явилася в Криму. По-перше, вирощена вона зовсім в іншій кліматичній зоні, а по-друге, ця культура вже стільки разів перезапилена зі звичайною цибулею, що від батьківської в ній мало що залишилося. Утім, «чистокровність» овочу не впливає на його корисні властивості. Як і інші види цибулі, синя містить летючі речовини фітонциди, які згубно діють на мікроби. У цибулі у великій кількості є вітаміни С, РР, А, В, Е, мікроелементи: фосфор, кальцій, калій, йод, магній та багато інших корисних речовин. «Наша» синя цибуля теж гірка й пекуча, але смак її значно м’якший, ніж у звичайної. Саме тому переселенку з Криму часто використовують для приготування салатів. Оригінальний колір і смак допомагають прикрасити навіть звичну страву. Узагалі ж, синю цибулю можна використовувати так, як і звичайну, але навряд чи це буде доцільно з погляду економії, адже коштує вона дорожче.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x