Чверть черкаської землі – уражена ерозією

Чверть черкаської землі – уражена ерозією

Із загальної площі Черкаської області сільськогосподарські угіддя становлять 1 450,9 тис. га, інші сільськогосподарські землі – 36,1 тис. га. Нераціональна система землекористування в області призвела до тяжких екологічних наслідків: ерозія, техногенне забруднення, вторинне осолонцювання, підтоплення та зсуви ґрунтів.

Про це «Новій Добі» повідомили в департаменті екології та природніх ресурсів Черкаської ОДА.

17 червня – Всесвітній день боротьби з опустелюванням. Боротьба з опустелюванням – це боротьба з будь-якими проявами деградації земель. На території України природні пустелі відсутні. Розташовані в Херсонської області «Олешківські піски» площею понад 160 тис. га за своїми ознаками можуть бути віднесені до напівпустель.

Черкаські екологи підрахували, що сільськогосподарська освоєність земель області перевищує екологічно допустиму, і протягом років залишилась майже незмінною. Так, із загальної площі Черкаської області (2091,6 тис. га) сільськогосподарські землі складають 1 487 тис. га, в тому числі сільськогосподарські угіддя 1450,8 тис. га, інші сільськогосподарські землі – 36,1 тис. га (площа сільськогосподарських угідь області, у порівнянні з минулим роком, зменшилась на 0,7 тис. га). За розораністю Черкаська область лідер в Україні та світі. Площа еродованих ґрунтів під ріллею нині становить 306,6 тис. га, або 26 % загального масиву, а в Корсунь-Шевченківському районі – 54,2 %, Городищенському – 47,3 %, Лисянському – 44,6 %, Смілянському – 44,3 %. На ерозійно небезпечних схилах (понад 3°) розміщено понад 166 тис. га орних земель.

Високий рівень розорюваності угідь, в тому числі на схилах, значне розширення посівів просапних культур та практично повне припинення виконання комплексу робіт по захисту ґрунтів, порушення системи обробітку ґрунту приводить до погіршення стану земель.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x