Черкаська СЕС у 6 випадках заборонила продаж ранніх овочів з нітратами

Черкаська СЕС у 6 випадках заборонила продаж ранніх овочів з нітратами

Головним управлінням Держсанепідслужби проводиться постійний контроль за вмістом нітратів в овочах та фруктах. За І півріччя 2014 досліджено 540 проб овочів та фруктів, перевищення вмісту нітратів виявлено у 6 пробах (1,1%) у ранніх овочах (капуста, буряк, кабачки) Фахівцями територіальних управлінь були винесені постанови про заборону реалізації недоброякісної, небезпечної овочевої продукції.

Про це «Новій Добі» повідомили в Головному управлінні Держсанепідслужби в Черкаській області.

Допустима доза нітратів для людини встановлена 300 мг на добу. Дослідженнями доведено, що саме овочі і фрукти є основним харчовим джерелом нітратів-70-80% нітратів харчових продуктів надходять з овочами, 5-10% із фруктами, ягодами і молочними продуктами.

Для того, щоб запобігти потраплянню в організм нітратів разом з рослинними продуктами, слід дотримуватись основних правил:
– купувати овочі та фрукти в спеціалізованих відділах торгівельної мережі, ринках, де вони проходять належний лабораторний контроль та супроводжуються відповідними документами, які підтверджують їх якість та безпеку;
– в імпортних овочах та фруктах слід зрізати поверхневий шар, оскільки на ньому можуть бути віск та фунгіциди, які захищають плоди від псування та зморщування;
– піддавати продукти термічній обробці: при проварюванні продуктів нітрати переходять у воду;
– квашення, соління, маринування продуктів також істотно знижує вміст нітратів у готових продуктах, але при приготуванні соків та сушінні овочів вміст нітратів у готовій продукції збільшується порівняно з вихідною сировиною;
– вимочування очищених продуктів знижує кількість нітратів, а миття теплою водою значно зменшує кількість нітратів, що залишились на поверхні.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x