У 6 з 540 проб овочів та фруктів виявлено перевищення вмісту нітратів

У 6 з 540 проб овочів та фруктів виявлено перевищення вмісту нітратів

Нітрати, солі азотної кислоти – дуже поширені у природі речовини. Вони містяться у ґрунті, воді, входять до хімічного складу рослин, є продуктами обміну речовин в організмі людей і тварин, без них неможливе саме життя. Рівень накопичення нітратів в овочах коливається в широких межах і залежить від виду, сорту, умов вирощування рослин, дози внесення азотних добрив, фізико-хімічних властивостей ґрунту, погодно-кліматичних умов, зрошення, використання пестицидів. Про це \”Нова Доба\” дізналася в Держсанепідслужбі.

Дослідженнями доведено, що саме овочі і фрукти є основним харчовим джерелом нітратів-70-80% нітратів харчових продуктів надходять з овочами, 5-10% – із фруктами, ягодами і молочними продуктами.

Допустима доза нітратів для людини встановлена 300 мг на добу. Головним управлінням Держсанепідслужби проводиться постійний контроль за вмістом нітратів в овочах та фруктах. За І півріччя 2014 досліджено 540 проб овочів та фруктів, перевищення вмісту нітратів виявлено у 6 пробах (1,1%) у ранніх овочах (капуста, буряк, кабачки) Фахівцями територіальних управлінь були винесені постанови про заборону реалізації недоброякісної, небезпечної овочевої продукції.

Для того, щоб запобігти потраплянню в організм нітратів разом з рослинними продуктами слід дотримуватись основних правил:
– купувати овочі та фрукти в спеціалізованих відділах торгівельної мережі, ринках, де вони проходять належний лабораторний контроль та супроводжуються відповідними документами, які підтверджують їх якість та безпеку;
– в імпортних овочах та фруктах слід зрізати поверхневий шар, оскільки на ньому можуть бути віск та фунгіциди, які захищають плоди від псування та зморщування;
– піддавати продукти термічній обробці – при проварюванні продуктів нітрати переходять у воду;
– квашення, соління, маринування продуктів також істотно знижує вміст нітратів у готових продуктах, але при приготуванні соків та сушінні овочів вміст нітратів у готовій продукції збільшується порівняно з вихідною сировиною;
– вимочування очищених продуктів знижує кількість нітратів, а миття теплою водою значно зменшує кількість нітратів, що залишились на поверхні.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x