Проблеми інвалідів Черкащини вирішуватимуться на обласному й державному рівнях

Проблеми інвалідів Черкащини вирішуватимуться на обласному й державному рівнях

Голова Черкаської обласної ради Валентина Коваленко разом із представниками громадських організацій інвалідів провели «круглий стіл», де обговорили питання захисту, збереження й створення робочих місць, а також проблеми, пов’язані з життєдіяльністю людей з обмеженими можливостями. На заході, зокрема, були присутні народний депутат Леонід Даценко, представники департаментів облдержадміністрації, голова постійної комісії з питань праці та соціального захисту населення обласної ради Наталія Горбенко, депутати обласної ради. Про це інформує власний кореспондент «Нової Доби».

– На Черкащині діє дві програми – «Безбар’єрна Черкащина» й «Турбота», що здійснюють фінансову підтримку громадських організацій інвалідів і ветеранів, – зазначила Валентина Коваленко. – У бюджеті області цього року передбачено більше 2 мільйонів 700 тисяч гривень на їхні потреби, вже профінансовано півмільйона. Ми зібрали круглий стіл, щоб почути людей з обмеженими фізичними можливостями. І їхні проблеми вирішити на місцевому й на державному рівні.
Адже в Черкаській області проживає понад 94 тис інвалідів різних категорій, з них зокрема близько 61 тис загального захворювання, 3 тис інвалідів трудового каліцтва, дітей-інвалідів – 4 800 осіб. В будинках-інтернатах на повному державному утриманні проживає 2185 осіб. У січні – червні 2014 року 48 інвалідів забезпечено автомобілями за рахунок міських бюджетів, гуманітарної та благодійної допомоги, оздоровлено 603 інваліди, видано 256 інвалідних візків і 1 831 протезно-ортопедичний виріб.

– На сьогодні Черкащина займає 5-те місце в Україні за кількістю осіб, які мають статус чорнобильців. Це понад 120 тисяч людей, із них 7,2 тисячі – інваліди, в тому числі 66 дітей, – розповів заступник директора департаменту соціального захисту облдержадміністрації Сергій Могилей. – І вперше з 2007 року на фінансування різних чорнобильських програм в обласному бюджеті нинішнього року виділено понад 7 мільйонів гривень. Думаю, ці кошти будуть розподілені належним чином:а підуть на медичне обслуговування, оздоровлення чорнобильців та інші потреби.
Заступник голови УТОСу Володимир Мірошник під час «круглого столу» привернув увагу до проблем сліпих людей. Адже підприємства Товариства розграбовані, колишні директори приватизували деякі приміщення. І нині гостро стоїть питання збереження робочих місць і працевлаштування.

– Центральні правління УТОС і УТОГу зосередили в своїх руках необмежену владу, кошти й контроль, що породило корупцію, – озвучила проблему голова обласної ради. – Байдужість до підприємств та його працівників призвела до розкрадання, занепаду та практичного знищення Черкаського та Звенигородського УВП УТОС.
Леонід Даценко зазначив, що надіслав депутатський запит до Генпрокуратури України та МВС щодо ситуації на підприємствах УТОС. Народний депутат зазначив, що сьогодні стоїть завдання про зміни до Конституції, які нададуть людям права розпоряджатися майном і коштами своїх громад чи організацій. Без таких змін не вирішаться державні й місцеві проблеми, не припиниться соціальна війна проти свого народу. Тож Леонід Миколайович запропонував представникам громадських організацій інвалідів сформулювати пропозиції, вказавши конкретні проблеми кожної організації, для прийняття рішень у Верховній Раді.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x