Європа починається з нас

Не так давно Україна підписала другу частину Угоди про асоціацію з ЄС. Український народ чітко визначив своє прагнення тягнутися до європейської спільноти. Але Європа – це не лише високий рівень життя, верховенство права, але й певна система європейських цінностей. Не хочу вживати кластерів, але краще й не скажеш: «Європа починається з тебе». Як людина, яка провела чимало часу в Європі та взагалі за кордоном, можу порівняти систему взаємостосунків між людьми тут і там. Коли повертаєшся додому, перше, що впадає у вічі – це манера поведінки людей та етика комунікації. Скажу відверто: такого показового хамства, як у нас, я не бачив ніде.

Окремі випадки з власного досвіду за останній місяць:

1)​ Жінка купує квас. Допиває бокал майже до кінця і каже: «Какой-то он кіслий». Дівчина, що продає, пробує і каже, що квас таким і має бути. Жінка робить огидний вираз обличчя, ставить бокал перед продавцем і вигукує: «Тагда сама пєй!»

2)​ Їду в маршрутці «Київ-Черкаси». Автобус повний і готовий до відправлення. До водія підходить жінка й голосно вимагає заповнити проїзний квиток. Той, який дав водій, її не влаштовує. На зауваження пасажирів, жінка відповідає закриванням ротів з використанням нецензурної лексики. В наших маршрутках взагалі важко уявити проїзд без хамства.

3)​ Заходжу до ОДА з певними питаннями. Чиновники намагаються розмовляти так, наче я брав активну участь у штурмі приміщення або принаймні щось їм дуже завинив. Влада змінилася, а чиновники – ні.

4)​ Набираю воду на водоканалі. Чоловік визначив, що йому не долили кілька грамів, але відреагував доволі специфічно: «Сколько ти мнє наліл, клоун?!»

5)​ Чоловік забігає в магазин: «Ти мєня, зараза, молоком вздумала паїть вмєсто піва?!»

6)​ Пишу своїй знайомій у фб. Бачу, давно не відповідає. Думаю, може, щось сталося. Набираю, питаю: «Чи все ок?» Відповідь мене вразила до глибини душі: «Так, все ок. Але я часто зайнята. Відповідаю тільки на важливі повідомлення». Причому людина говорить це спокійно, зовсім не розуміючи, що ці слова можуть когось образити. Що тут скажеш?..

Це тільки ті приклади випадків відвертого хамства, з якими всі ми стикаємося щодня. Спочатку це ріже вуха та очі, а потім звикаєш і сприймаєш, як щось звичайне.

Європа починається з нас, із взаємної поваги людини до людини. Як казала велика Ліна Костенко:

І якби на те моя воля,

Написала б я скрізь курсивами:

-Так багато на світі горя,

Люди, будьте взаємно красивими!

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x