У Черкасах 924 людини хворих на гепатит С

У Черкасах 924 людини хворих на гепатит С

«28 липня 2014р. у всьому світі відзначається День боротьби з вірусними гепатитами. Ці хвороби становлять серйозну медичну та соціальну проблему у зв’язку з широкою розповсюдженістю, а також можливим розвитком цирозу печінки та гепатоцелюлярної карциноми (раку печінки). Важливою складовою протидії вірусним гепатитам є вчасна діагностика та якісне лікування», – наголошує завідуюча відділом медико-гігієнічної пропаганди здорового способу життя «Черкаського міського центру медичної статистики та здоров’я ЧМР» Ірина Туманова. «Новій Добі» про це повідомили в прес-службі Черкаської міської ради.

Згідно даним ВООЗ, більше ніж 2 мільярди людей у світі протягом свого життя інфіковані вірусним гепатитом В та біля 450 мільйонів є хронічними носіями цього вірусу.

Як інформує лікар-методист КНП «Черкаська міська інфекційна лікарня» ЧМР Ірина Рудень, в області на базі ОМК КНП «Черкаська міська інфекційна лікарня» ЧМР створено реєстр даних хворих на хронічні вірусні гепатити В і С та щоквартально проводиться оновлення реєстру.

Станом на 01.07.2014 р. у м. Черкаси на диспансерному обліку перебуває 496 осіб з хронічним ВГС, 106 осіб з хронічним ВГВ та 3 особи з хронічним ВГВ + С.

На обліку в закладах охорони здоров’я Черкаської області перебувають 924 особи з хронічним вірусним гепатитом С (ВГС), 191 особа з хронічним вірусним гепатитом В (ВГВ) та 9 – з хронічним ВГВ + С.

Хронічні вірусні гепатити поступово прогресують з розвитком цирозу печінки та інвалідизації, призводять до зменшення тривалості життя.

Без лікування через 10-20 років в Україні смертність від хронічного вірусного гепатиту С та його наслідків збільшиться в 3 рази і перевищить цей показник при ВІЛ-інфекції. За цей час, згідно з прогнозами ВООЗ, хронічний вірусний гепатит С стане головною проблемою національних органів охорони здоров\’я.

Основною метою лікування є видалення вірусу або стійке пригнічення вірусу гепатиту В та вірусу гепатиту С.

Призначення противірусного лікування можливо лише за умови обстеження відповідно до Протоколів лікування, затверджених наказами МОЗ України.

У Черкаській області Департаментом охорони здоров’я облдержадміністрації контролюється питання щодо виконання Державної цільової соціальної програми профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів на період до 2016 року.

Курс лікування проводиться у плановому порядку при госпіталізації до комунального некомерційного підприємства «Черкаська міська інфекційна лікарня» Черкаської міської ради. На даний час лікування розпочали 16 пацієнтів (14 з осіб з хронічним ВГС, 2 особи з хронічним ВГВ).

Профілактика полягає в попередженні вірусних гепатитів, відмові від прийому алкоголю, ліквідації промислових і побутових отруєнь, обмеженні прийому ряду ліків, диспансеризації осіб, що перенесли вірусний гепатит.

З метою специфічної профілактики вірусного гепатиту В створені вакцини, які дозволяють знизити рівень захворюваності в кілька разів. Вакцини проти гепатиту С не існує, але активно ведеться її розробка.

Впевненість у тому, що ви не інфіковані, – запорука не тільки особистого здоров\’я, але й безпеки оточуючих людей.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x