В області досі роблять запчастини для БУКів з Росії

В області досі роблять запчастини для БУКів з Росії

Україна більше не постачає до Росії товари подвійного призначення. Про це минулої п\’ятниці запевнив міністр закордонних справ. Шполянський завод запчастин і донині виробляє для Російської Федерації комплектуючі зенітно-ракетних установок БУК. Про це \”Нова Доба\” дізналася з Інтера.

Назва цієї ракетної установки в Україні тепер відома навіть дітям. Саме з такого ЗРК БУК був збитий малайзійський «Боїнг», саме цією технікою терористи постійно погрожують збивати і наших льотчиків. Але мало кому відомо, що комплектуючі для російських БУКів виробляють в самому центрі України.

Колишній директор Шполянського заводу Михайло Шандрук показує фотографії, зроблені на Митищенському «Метровагонмаш», де і випускають ті самі ЗРК.

Його звільнили три роки тому, коли почав цікавитися, чому українське підприємство працює на оборону чужої держави. Чоловік розповідає, військовими замовленнями в них займалася окрема людина. Сторонніх туди не підпускали навіть на гарматний постріл, аж надто відповідальне завдання дала Москва.

Шполянський завод відкрили в 1967 році, як філія «Метровагонмаш» розташованого в Митищах Московської області. Після розпаду союзу Шполянський завод так і залишився філією. Виробляли комплектуючі до вагонів метро, а заодно і «воєнку» для Росії.

І як не дивно, дозвіл на це видало вітчизняне міністерство промисловості. Чому українські робітники зараз постачають армію країни – агресора, чітко пояснити так і не змогли. Офіційно коментувати ситуацію, теж відмовилися. Мовляв, директор у відпустці.
З власником заводу і зовсім історія детективна. У фонді держмайна сьогодні нас запевняли, що підприємство належить Російській Федерації. Правда офіційного підтвердження не надали.

А ось документи, які потрапили до нас в руки, свідчать про протилежне. На кінець 2012 року фонд держмайна не підтвердив права власності Росії на Шполянський завод.

Про те ж саме, вже в квітні 2014 року, доповіло головне управління контррозвідки СБУ. Але розплутати цю складну історію, в телефонному режимі допоміг нинішній директор заводу. Той самий, який у відпустці.

Андрій Москва, директор Шполянського заводу запчастин:

– Є два підприємства: є українське підприємство, де люди у нас знаходяться. А є філія російського «Метровагонмаш», завод який займається виготовленням вагонів і рейкового транспорту.
– А хто власник? Хтось із Росії?
– Юридична особа Російська Федерація.

Про те, що них «під носом» працює російське підприємство, у Черкаській обладміністрації навіть не знали. Поки не розберуться в ситуації, чиновники коментувати не поспішають. Тим часом завод працює і постачає Росію комплектуючими для ракетних комплексів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x