Хто платитиме військовий збір

Хто платитиме військовий збір

Головне управління Міндоходів у Черкаській області звертає увагу на те, що з серпня 2014 року до 1 січня 2015 року встановлено військовий збір. 3 серпня 2014 року набрав чинності Закон України від 31 липня 2014 року № 1621 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів», яким, зокрема, встановлено військовий збір. Військовий збір встановлюється тимчасово, до 1 січня 2015 року. Ставка збору становить 1,5 відсотка від об’єкта оподаткування. Про це «Нову Добу» поінформували в ГУ Міндоходів у Черкаській області.

Об’єктом оподаткування військовим збором є доходи у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами; виграшу в державну та недержавну грошову лотерею, виграш гравця (учасника), отриманий від організатора азартної гри (п.п. 1.2 п. 16 прим. 1 підр. 10 р. XX Податкового кодексу України).

Також наводимо актуальні запитання – відповіді щодо справляння військового збору.
1. Хто є платниками військового збору?
Відповідно до п.п. 1.1 п. 16 прим. 1 підрозділу 10 Розділу XX Податкового кодексу України платниками збору є (згідно п. 162.1 ст. 162 Кодексу):
– фізична особа – резидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні;
– фізична особа – нерезидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні;
– податковий агент.

2. Які особи є відповідальними за утримання (нарахування) та сплату (перерахування) військового збору до бюджету?
Відповідно до п.п. 1.5 п. 16 прим. 1 підрозділу 10 Розділу XX Податкового кодексу України відповідальними за утримання (нарахування) та сплату (перерахування) військового збору до бюджету є особи, визначені у ст. 171 Податкового кодексу України. Так, у платників збору – отримувачів заробітної плати збір утримує роботодавець, який виплачує такі доходи на користь платника податку. Саме роботодавець несе відповідальною за нарахування, утримання та сплату (перерахування) до бюджету збору. Особою, відповідальною за нарахування, утримання та сплату (перерахування) до бюджету військового збору з інших доходів, є:
– податковий агент – для оподатковуваних доходів з джерела їх походження в Україні;
– власне платник – для іноземних доходів та доходів, джерело виплати яких належить особам, звільненим від обов\’язків нарахування, утримання або сплати (перерахування) збору до бюджету.

3. Як здійснюється нарахування, утримання та сплата (перерахування) військового збору?
Відповідно до п.п. 1.4 п. 16 прим. 1 підрозділу 10 Розділу XX Податкового кодексу України нарахування, утримання та сплата (перерахування) збору до бюджету здійснюється у порядку, встановленому ст. 168 Кодексу для податку на доходи фізичних осіб, за ставкою 1,5 відсотка від об’єкта оподаткування.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x