На засіданні робочої групи ОДА розглянули тарифи на послуги

На засіданні робочої групи ОДА розглянули тарифи на послуги

Серед 6 базових підприємств України, які вже повідомили про перегляд тарифів на послуги теплопостачання для населення, Черкаські підприємства серед найнижчих тарифів посідають 3 місце (368,29 грн./Гкал). Про це «Новій Добі» повідомили в прес-службі Черкаської ОДА.

Станом на 01.07.2014 нововведені тарифи перебувають у межах від 311,40 грн. у м. Біла Церква до 453,57 грн. у м. Рівне. Всі нововведені тарифи є одноставковими. Решта українських підприємств-ліцензіатів наразі отримують постанови на введення нових тарифів.

Про це говорилося під час засідання робочої групи обласної державної адміністрації з перевірки правильності встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги в населених пунктах області, яку очолює перший заступник голови ОДА Наталія Старікова. У засіданні взяли участь перший заступник начальника управління житлово-комунального господарства обласної державної адміністрації Людмила Зарічна, начальник першого відділу досліджень та розслідувань обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Лідія Никончук та інші представники структурних підрозділів облдержадміністрації.

Розпочавши засідання, Наталія Володимирівна зауважила, що питання вартості і якості житлово-комунальних послуг турбує майже кожного жителя регіону й на сьогодні є актуальним на державному рівні.

У ході зібрання Людмила Зарічна повідомила, що формування та встановлення тарифів на послуги відноситься до повноважень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг та органів місцевого самоврядування. Також вона доповіла про тарифи на житлово-комунальні послуги для населення по базових підприємствах України. За даними Мінрегіону України, станом на 1 червня 2014 року вони перебували у таких межах:
– на послуги водопостачання за 1м3 – від 1,66 грн. у м. Вінниця до 5,58 грн. у м. Луганськ (в м. Черкаси 2,34 грн. за 1м3);
– на послуги водовідведення за 1м3 стоків – від 1,12 грн. у м. Харків до 4,04 грн. у м. Біла Церква (в м. Черкаси 1,632 грн. за 1м3);
– на послуги теплопостачання (двоставкові тарифи) за 1 ГКал – від 206,38 грн. у м. Хмельницький до 365,58 грн. у м. Одеса (в м. Черкаси 284,94 грн./Гкал);
– на послуги з утримання будинків (побудинкові) за 1м2 площі – від 0,63 грн. у м. Івано-Франківськ до 2,4 грн. у м. Київ (в м. Черкаси 1,79 грн. за 1м2).

Продовживши свій виступ, Людмила Петрівна зазначила, що підвищення тарифів на енергоносії, зростання цін на матеріально-технічні ресурси, зміна рівня мінімальної заробітної плати, а також тривале стримування зростання цін у минулих роках призвело до того, що тарифи на житлово-комунальні послуги не покривають витрат, які понесли підприємства на виробництво чи надання послуг. Так, в Черкаській області станом на 01.06.2014 в середньому затверджені тарифи для населення на послуги теплопостачання відшкодовувалися на 84 %, на водопостачання – на 80 %, водовідведення – на 82 %, послуги з утримання житла – на 81 %.

В деяких регіонах області не переглядались тарифи на послуги теплопостачання для населення, зокрема з 2009 року в м. Сміла (ТОВ «Сміла Енергопромтранс), з 2011 року – в містах Черкаси, Сміла (ТОВ «Сміла Енергоінвест»), Канів, Умань, Монастирище.

У той же час, відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги» тарифи повинні забезпечувати відшкодування всіх економічно обґрунтованих витрат на виробництво й постачання послуг.

У зв’язку з вищезазначеним та на виконання постанови Кабінету Міністрів України 8 підприємств-ліцензіатів Національної комісії отримали постанови про встановлення нових тарифів на теплову енергію для населення. Серед них: КПТМ «Черкаситеплокомуненерго» м. Черкаси, ВП «Черкаська ТЕЦ» ПАТ «Черкаське хімволокно» м. Черкаси, КП «Уманьтеплокомуненерго», ТОВ «Сміла Енергоінвест», ТОВ «Смілаенергопромтранс», Канівське КПТМ, КПТМ м. Ватутіне, ДП «Теплокомуненерго» м. Монастирище).

З метою зменшення рівня підвищення тарифів на Черкащині обласною державною адміністрацією вживається ряд заходів, зокрема зменшення споживання підприємствами теплоенергетики природного газу. Відповідно до розробленого оперативного плану технічних та організаційних заходів на 2014 рік, який був представлений в Мінрегіоні України, планується зменшення споживання природного газу теплопостачальними підприємствами області на 30 %. Згідно цього плану в області передбачено заміну ряду котлів на енергоефективні та перехід на альтернативні види палива. Також аби зменшити понаднормативні втрати при виробництвах, транспортуванні та споживанні теплової енергії й води в рамках підготовки до зими до кінця року підлягає заміні 7,8 км. теплових мереж, 28,6 км. водопровідних мереж, 15,6 км. каналізаційних мереж.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x