В області хочуть створити програму підтримки хворих на ниркову недостатність

В області хочуть створити програму підтримки хворих на ниркову недостатність

На Черкащині назріла необхідність створити програму підтримки хворих на ниркову недостатність. Такого висновку дійшли учасники наради, яку провела 11 серпня 2014 року голова обласної ради Валентина Коваленко. У ній взяли участь голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко, його заступник-керівник апарату облдержадміністрації Віталій Коваль, директори департаменту фінансів облдержадміністрації Наталія Кравченко та охорони здоров’я – Олег Найдан, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я обласної ради Інна Губенко, депутат обласної ради Василь Крот, начальник департаменту охорони здоров’я Черкаської міської ради Олег Стадник, головні лікарі обласної лікарні Олександр Дудник і ТОВ «Фрезеніус Медикал Керр Україна» Володимир Новаківський, представники хворих, зокрема, голова громадської організації «Відроджене життя» Самвел Устьян. Вони обговорили стан і перспективи лікування хворих на хронічну ниркову недостатність методом гемодіалізу. Про це «Новій Добі» повідомили в обласній раді.

Як зазначила Валентина Коваленко, вкотре виникла потреба зібратися і обговорити фінансування наданих послуг і розглянути пропозиції всіх сторін щодо забезпечення необхідних лікувальних процедур надалі, особливо в умовах, коли невпинно зростає курс валют. Так, на початку року, коли місцеві і обласна ради розглядали і приймали бюджет на 2014 рік, вартість однієї послуги гемодіалізу коштувала 1 049 гривень. Потім ціна зросла до 1 154, а згодом досягла 1 493 гривні й більше. У таких умовах проходять тендери із закупівлі послуг і потреба в коштах зростає.

Голова обласної ради запропонувала вихід з ситуації. На її думку, вирішити проблеми хворих на хронічну ниркову недостатність у значній мірі допоможе обласна програма, у якій необхідно прописати механізми розрахунків з лікувальними установами, потреби в устаткуванні та закупівлі витратних матеріалів, рівні можливості для пацієнтів в отриманні послуг, умови переходу з однієї лікувальної установи в іншу тощо. Пропозицію підтримав голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко.

Прийнято рішення звернутися також до уряду і Верховної Ради України щодо прийняття загальнодержавної програми надання допомоги хворим на ниркову недостатність, адже проблема давно перестала бути регіональною.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x