Соки допоможуть позбутися хвороб і запастися вітамінами на зиму

Соки допоможуть позбутися хвороб і запастися вітамінами на зиму

За твердженнями лікарів, здоров’я людини значною мірою залежить від тих продуктів, які вона споживає. За допомогою правильно підібраної дієти можна не лише позбутися давніх хвороб, а й убезпечити себе від нових. Одним із найкращих продуктів, що здатний лікувати, є сік. Цей природний компонент будь-якого овочу чи фрукту творить справжні дива при умілому використанні. Про це повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

Смачні ліки
– У світі вже давно зрозуміли, що сік має надзвичайно важливе значення для оздоровлення людського організму, – відзначає дієтолог, гастроентеролог Черкаської обласної лікарні Олеся Копильчук. – За статистичними даними, за рік кожен українець випиває до 11 літрів соку. Жителі ж у розвинутих країнах (на зразок США і Канади) п’ють не менше 52 літрів. Вважається, що людині потрібно щодня вживати до 100 мл пакетованого або свіжовичавленого соку. Також варто звернути увагу на те, що для кожної пори року є свій набір соків, які найкраще підійдуть організму людини. Літом потрібно вживати ягідні соки, восени – овочеві, фруктові й кісточкові, взимку – соки з яблук і коренеплодів, а навесні – з цитрусових та пізніх яблук. Таким чином організм отримуватиме саме ті компоненти, які передбачені для нього природною кліматичною зоною.
За словами лікаря, вживати сік потрібно за 30 хвилин до їди або через годину після неї. Ні в якому разі не можна запивати соком їжу – призводить до посиленого бродіння в шлунку і розвитку хвороб. Зберігати сік протягом тривалого часу не варто, адже він може стати сприятливим середовищем для розвитку хвороботворних бактерій. Сік, що пройшов термічну обробку, втрачає багато цінних властивостей, але не всі. Тож, якщо маєте змогу пити лише консервований сік, скористайтеся хоча б нею. Якщо говорити про соки з магазину, то краще брати неосвітлені. Вони мають менш апетитний вигляд, ніж освітлені, але значно корисніші. Ще більшу користь мають так звані соки з м’якоттю. Крім рідини, вони містять необхідну для організму клітковину. Зазвичай
У звичайні дні кількість випитого соку не повинна перевищувати 3-х склянок, випитих протягом дня перед кожним вживанням їжі. Яким би корисним не був сік, але ним не можна замінити свіжі фрукти і овочі. Оскільки «суха» частина плоду не менш потрібна для організму, ніж рідина, відтиснута з нього.

Як вживати правильно
* Для приготування соку використовуйте лише свіжі й якісні продукти. Сік із гнилого плоду завдасть не менше шкоди, ніж сам гнилий плід.
* Навіть якщо вам дуже подобається якийсь конкретний сік, не варто пити його постійно. Потрібно чергувати улюблений сік з іншими.
* Якщо відчуваєте, що сік дуже концентрований, не треба змушувати себе його пити. Достатньо розбавити такий напій кип’яченою водою або змішати з іншим соком.
* Не бійтеся змішувати соки, особливо овочеві з фруктовими. Фруктові соки містять необхідні для організму цукри, а овочеві – мінеральні солі. Разом вони ідеально доповнюють один одного.
* Чим тепліший сік, тим нижча його харчова цінність. Якщо це необхідно, краще нагріти плід, а вже потім зробити з нього сік.
* Якщо ви не вживаєте в їжу шкірку з плоду, не кидайте її і в соковижималку.
* Відтискати сік на пристроях, що містять металеві деталі, потрібно якомога швидше, щоб вони не встигли окислитися.

Соки допоможуть позбутися хвороб і запастися вітамінами на зиму

Що лікують овочі й фрукти

Диня
Антидепресант, попереджає утворення камінців у нирках і жовчовивідних хляхах, підвищує рівень гемоглобіну. Не поєднується з іншими соками.
Ківі
Знижує рівень холестерину і сечової кислоти. Це важливо в разі захворювань суглобів.
Цитрусові
Здійснюють імунностимулюючу дію, знижують нервову напругу, піднімають настрій.
Слива
Засіб проти запорів, мають антитоксичну дію, позитивно впливають на роботу серця й судин, нормалізують відтік жовчі.
Виноград
Нормалізує роботу печінки, органів дихання, легке протизапальне.
Груша
Зміцнює імунітет, допомагає від депресивних станів, нормалізує роботу серцево-судинної системи.
Яблуко
Комплексний натуральний полівітамін, знижує рівень холестерину, нормалізує вагу.
Кавун
Попереджає появу камінців у нирках, зменшує набряки, зміцнює судини, знижує втомлюваність.
Огірок
Нормалізує обмінні процеси, розріджує кров, запобігає розвитку подагри або зменшує її інтенсивність.
Помідор
Засіб проти ранніх зморщок, знижує шкідливу дію вільних радикалів.
Перець солодкий
Антиоксидант, виводить солі, дієвий засіб від остеохондрозу.
Буряк
Нормалізує склад крові, покращує її біохімічні властивості.
Морква
Покращує зір (якщо вживати з 1 ст. л. олії), протигельмінтний засіб.
Картопля
Рекомендовано при гастриті з підвищеною кислотністю та виразці.
Персик і абрикос
Нормалізують роботу серцево-судинної системи, очищають від токсинів, виводять зайву рідину з організму.
Черешня і вишня
Підвищують вміст гемоглобіну в крові, покращують самопочуття й тонус усіх органів.
Малина, смородина, полуниця
Запобігають старінню дрібних судин, негативному впливу радіації, покращують колір обличчя.
Капуста
М’який жовчогінний засіб, корисна при запорах.
Петрушка
Налагоджує роботу наднирників і щитовидної залози, допомагає при захворюваннях нирок.
Селера
Покращує стан при цукровому діабеті, зміцнює імунітет, легкий антибактеріальний засіб.
Гарбуз
Покращує перистальтику, нормалізує сон, знижує нервовість, позитивно впливає на зір, очищує організм від токсинів.
Соки допоможуть позбутися хвороб і запастися вітамінами на зиму

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x