Міцний сон – сьогодні для багатьох велика розкіш

Міцний сон – сьогодні  для багатьох велика розкіш

Сон є важливою частиною життя людини. Під час сну наш організм росте, регенерує тканини, відновлюється. Події сьогодення, страшні новини із зони АТО, ріст цін – усі ці тривоги не дають нам спокою ні вдень, ні вночі.

Як досягти міцного й здорового сну?
1. Не варто намагатися контролювати свій сон. Сон входить в число речей у житті, які не можна контролювати. Однак ви не зможете давати собі команду засинати й спати стільки, скільки хочете.
2. Визначте місцевий час для сну. Це настільки ж важливо, як і встановлення точного часу для вашого ранкового пробудження. Звісно, немає потреби заводити будильник на вечір, просто треба лягати спати вчасно. Будь-який організм потребує фіксованого відпочинку. Якщо лягатимете спати в один і той же час, то невдовзі переконаєтеся, що засинати стало простіше, а після пробудження відчуватимете бадьорість і свіжість. Адже так і повинно бути: вранці – бадьорість і свіжість.

3. Прийміть перед сном душ або ванну. Так ви зможете досягти міцного і здорового сну. Як з’ясувалося, при підвищенні температури людина відчуває сонливість. Душ або гаряча ванна мають ті ж властивості, що й снодійне. Ляжте в ванну, дозвольте своєму тілу розслабитися й приготуватися до сну. Потім відправляйтеся в ліжко і насолоджуйтеся здоровим і міцним сном.
4. Уникайте яскравого світла. Навіть дуже слабке воно може порушити ваш спокійний сон. Перед сном радять вимикати комп’ютер, телевізор і навіть світло в коридорі. Світло не дає організму спокійно відпочити, тому ви шкодите йому і садите свій імунітет.

5. Сторонні шуми також треба прибрати. Принцип той самий, що й зі світлом. Шум може зіпсувати ваш здоровий сон, навіть якщо він незначний. Звуки низьких частот хоча й ледве чутні, але дуже шкідливі, бо напружують мозок. Краще спати під звуки вентилятора, від нього виходить так званий «білий шум», що маскує неприємні звукові сигнали від навколишнього світу.
6. Забезпечте прохолоду в спальні. Супутником міцного й здорового сну є свіже повітря. У кімнаті, де будете відпочивати, треба знизити температуру. У прохолодній атмосфері всі процеси в організмі під час сну здійснюються більш спокійно. Кров насичується киснем за рахунок прохолоди, тим самим дає організму повноцінно відпочити й омолодитися.

7. На вечерю вживайте легку їжу. Важка може спровокувати проблеми з травленням й часті сечовипускання вночі. Вечеряти потрібно щонайменше за дві години до сну. Найоптимальнішою вечерею будуть легкі закуски.
8. Не вживайте алкоголь і не паліть на ніч. Звичайно, іноді можна перед сном дозволити випити й покурити на сімейному торжестві чи іншому заході, але не варто робити це звичкою. Нікотин і алкоголь – це стимулятори, вони вам не дозволять нормально заснути, та й ще порушать сон.

9. Виберіть зручну подушку. Подушку можна порівняти з бюстгальтером – вона має ідеально вам підходити. Адже якщо буде навіть найменший дискомфорт, вам не вдасться спо¬кійно поспати. Подушка повинна бути зручною і повністю адаптуватися під вашу позу, в якій ви зазвичай спите. Найкраще, якщо вона виготовлена з натуральних матеріалів.
10. Приберіть тварин зі спальні. Якими б не були чудовими й чарівними вихованці, але вони не най¬кращі супутники перед сном: дряпаються в двері, заточуючи свої кігті, нявкають, скиглять, гавкають, часто прокидаються вночі, тим самим порушуючи ваш спо¬кійний сон. Тому переконайтеся, що їх у спальні немає.

11. Усуньте біль. Не варто терпіти біль (навіть незначний), обов’язково ліквідуйте його. Тільки так ви зможете спокійно заснути й міцно проспати до самого ранку.
12. Не пийте на ніч кави. Краще попийте її вранці. Оскільки цей напій містить кофеїн, він є стимулятором, що підвищує тиск за кілька хвилин. Тому коли п’єте каву ввечері, вам доведеться забути про здоровий міцний сон.
13. Дихайте глибоко. Не думайте про завтрашні справи, краще зосередьтеся на своєму диханні. Можна дихати повільно й глибоко, або поверхнево і швидко. Головне – дихайте ритмічно. Таке дихання, немов колискова, допомагає швидше заснути, прокинутися оновленим і бадьорим.

14. Зберігайте спокій. Не варто панікувати, якщо у вас безсоння. Паніка тільки посилить ваш стан, тому варто дати собі перепочинок. Навіть якщо вам не вдалося поспати, розслабтеся і думайте про щось хороше. Почитайте улюблену книгу, послухайте спокійну музику.
15. Не намагайтеся компенсувати безсонну ніч. Такої компенсації просто не існує. Єдине, що ви зможете зробити, це повернутися в правильний ритм. Змушувати себе лягти поспати вдень буде зайвим. А можливість лягти спати раніше теж навряд чи допоможе. Такі дії дають вашому організму змішані сигнали. Тому краще знайти для себе оптимальну схему засинання, що відповідає вашому способу життя. Тільки не варто постійно думати про те, як цього досягти, оскільки здоровий і міцний сон прийде сам. Старайтеся робити все, аби усунути вищеописані ймовірності безсоння.

7 продуктів для міцного сну
Для міцного нічного сну необхідно вживати молочні та цільнозернові продукти, а також банани.
Вечеря, що включає в себе ці продукти, допоможе спати міцніше і спокійніше.

Молочні продукти
Такі продукти, як молоко і йогурт, містять триптофан. Ця амінокислота викликає вироблення серотоніну й мелатоніну – гормонів, які допомагають регулювати режим сну. Адже серотонін – гормон задоволення, який виробляється в денний час, а мелатонін виробляється ввечері й має снодійний ефект.

Банани
Ці фрукти є відмінним джерелом калію і магнію – мінералів, які запобігають м’язовим спазмам (судомам) у нічний час.

Насіння льону
Насіння льону підвищують рівні регулювання сну через високий вмісту Омега-3 жирних кислот, що допомагають знизити тривогу, депресію і стрес – провідні причини безсоння.

Вишневий сік
Цей корисний напій багатий мелатоніном. Його споживання в другій половині дня сприяє полегшенню засинання навіть у тих, хто страждає бессонням.

Цільнозернові продукти
Булгур, ячмінь та інші цільнозернові продукти багаті магнієм, дефіцит якого ускладнює засинання.

Нут
Нут містить вітамін B6, який необхідний, щоб продукувати мелатонін – гормон, що відповідає за здоровий і міцний сон.

Вівсянка
Це хороше природне джерело триптофану, яке сприяє виробленню серотоніну й полегшує засинання.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x