День Незалежності – по Дніпру на козацькій чайці

Вже другий рік поспіль ми влаштовуємо походи на човні з Києва до Черкас, які припадають на травневі свята, коли відкриваються судноплавство, веслувальний і купальний сезони. Але в цьому році на вихідні дні, що припадають на свято Незалежності України, з 22 по 25 серпня 2014 року, ми плануємо провести похід із Черкас до Києва. До походу залучилися наступні організації:
– Центр туризму, краєзнавства, екскурсій та спорту учнівської молоді, Департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради;
– Федерація з веслування на човнах «ЗОЛОТИЙ ДРАКОН» у Черкаській області;
– Черкаська Школа Бойового Гопака;
– Федерація України з веслування на човнах «Дракон».

Важливою складовою національної культури й етнопедагогіки є народна фізична культура, яка містить ті види рухової активності та методи їхнього використання, які історично склалися серед певної етнічної спільноти людей для адекватного біологічного, психічного, естетичного, морального впливу на природний розвиток людини, її здоров’я, пристосування до навколишнього середовища, підготовки до трудової діяльності та військової справи.
Дуже важливою складовою виховання здорової нації – виховання на традиціях і патріотичних думках. Якщо з народження прививати дитині здоровий образ життя своїм прикладом і демонструвати відданість своєму – українському, то в жодному разі у дитини не виникне бажання втекти за кордон чи вести нездоровий образ життя. Мій проект створений на базі реалізованої ідеї сумісних подорожей батьків і дітей на човні типу «Байдак». Під час тренувань наймолодших діток залучались мами, які спочатку не могли навіть уявити, що зможуть веслувати, але після ряду сумісних подорожей, під час яких співалися українські пісні і проводились лекції про велич українського народу й української історії, змінювався світогляд не лише дітей, але й батьків. Долаючи разом труднощі, ми ставали мужнішими і патріотичнішими. Таким чином, з’явилась необхідність створення і реалізація цього проекту. Наш проект розпочався саме тоді, коли в свідомості молоді пройшли зміни і вона почала прагнути пізнати, хто ми є. Покоління нинішніх дітей – зовсім інші, саме тому на цій хвилі необхідним є вивчати їх не на основах західної чи східної культур – необхідно вкласти усвідомлення, що всьому імпортному є своя, чудова альтернатива, і вона стане дійсно рідною, тому що вже на генному рівні вона більш адаптована саме для наших організмів.

Таким чином, було вирішено створити в Черкасах, як місті, яке має видатне козацьке коріння, місті, яке повністю розташоване на берегах Кременчуцького водосховища, українську флотилію, саме ту, котра колись допомогала в боротьбі проти іноземних поневолювачів. Для цього велись переговори з людьми, які відтворювали прототипи козацьких «Чайок». Одну з них, чайку «Спас», навіть було залучено до Черкас. Але під час проведення досліджень і спостережен, було виявлено, що для виховання дітей вона занадто важка і велика, тому, окрім одно-дворазового катання, вона не підійде для щоденного використання і виховання дітей. Тому історичні дослідження проводились і надалі і було знайдено досить оригінальне рішення – підлаштування китайського човна Дракон, що нагадує за формою та способом керування стародавні байдаки, під історичну спадщину української флотилії. Та робота на цьому не зупиняється, і ось вже, як місяць, разом із чудовою людиною, інженером конструктором, винахідником – Юрієм Михайловичем Фоміним, займаємось проектуванням, а в подальшому і будівництвом Козацької Чайки. Наразі зараз ведеться вивчення історичної літератури та проводиться аналіз знайденого матеріалу. Вже розпочато проектування, пошук історичної форми та підготовка креслень човна.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x