Черкаські священники з УПЦ МП хочуть вийти з-під влади Москви?

Черкаські священники з УПЦ МП хочуть вийти з-під влади Москви?

Священнослужителі Черкаської єпархії УПЦ (МП) в ході анонімного опитування висловилися на підтримку ідеї створення в Україні єдиної помісної автокефальної Церкви. Опитування духовенства проводилося з благословення митрополита Черкаського і Канівського Софронія (Дмитрука) в ході традиційної єпархіальної наради.

Про це «Нова Доба» довідалася від «Главкому».

На нараді відбулася жвава дискусія щодо шляхів подальшого розвитку українського православ\’я, подолання церковного розколу і створення незалежної помісної Української Православної Церкви на тлі останніх драматичних подій, які відбуваються на Сході нашої країни через військову агресію Росії.

Учасники наради вислухали історичну довідку протодиякона Іоанна Поліщука про історичні передумови приєднання УПЦ до Москви та відділення від Константинопольського Патріархату, що сталося в XVII столітті.

Потім учасникам зустрічі було запропоновано висловити власне ставлення до ідеї створення незалежної помісної УПЦ, не будь її подальшого перебування у складі Московського Патріархату. Всі анкети, які отримали священики, були анонімними. За результатами підрахунку, значна більшість опитаних – 70 проти 55 – висловилися однозначно за помісну Українську Православну Церкву, зазначивши при цьому, що даний процес повинен відбуватися виключно на підставі діючих церковних правил і християнського завіту любові Божої.

Також обговорювалося питання про доцільність поминання Патріарха Московського і всієї Русі Кирила в храмах Черкаської єпархії. Священики наводили численні приклади незгоди безлічі парафіян з цією практикою, обурення і навіть протестів, як реакцію на пропагандистську істерику, насаджувану російськими медіа щодо України та українського народу, створюючи образ ворога. Владика Софроній благословив поминати Патріарха там, де немає протестів з боку людей, зазначивши, що таке поминання все одно скоюється за кожним архієрейським богослужінням, і що цим не порушуються церковні канони.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x